Čeští lékaři stále častěji využívají při chirurgických operacích roboty

Čeští operatéři využívají už pátým rokem při chirurgických operacích roboty. Jako první v zemi s jejich pomocí začala operovat Nemocnice Na Homolce, která dnes vlastní dva robotické systémy s názvem Da Vinci. Pětileté výročí si lékaři připomenou v rámci třetího pražského dne robotické chirurgie, který se koná v Nemocnici Na Homolce a jenž se zaměří na trendy v oboru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Operace nádoru kořene jazyka

Operace nádoru kořene jazyka | Foto: Gabriela Hauptvogelová

„Robotická technologie zaznamenala v posledních pěti letech obrovský rozmach. My v současné době operujeme v oborech všeobecná chirurgie, gynekologie, urologie, cévní chirurgie a dokonce i kardiochirurgie,“ řekl primář chirurgického oddělení Nemocnice Na Homolce Michal Toběrný.

Přehrát

00:00 / 00:00

roboti.mp3

"Jde o to, aby se robotika aplikovala i do oborů, které ji právě moc nevyužívaly. Například operce v oboru cévní chirurgie jsou unikátní a náš tým patří ke světové špičce. Možnosti robotiky jsou opravdu nesmírné, v poslední době se začíná využívat také v oblasti laryngologie a čím dál více se používá i během plicních operací, i když tady ještě máme co zlepšovat,“ dodal primář.

Menší zátěž na organizmus

Pro pacienta znamená zákrok prováděný s pomocí robota obvykle menší zátěž pro organizmus, nabízí se však otázka, co použití robotiky znamená pro lékaře? Je operace s pomocí robota jednodušší, nebo naopak náročnější?

„Na to není jednoduchá odpověď. Jedná se o zákrok minimálně invazivní, to znamená, že to jde srovnat s laparoskopickým výkonem - tyto operce jsou však velmi fyzicky a psychicky namáhavé, proto zde hraje velkou roli únava. To u robotických operací zcela odpadá. Při laparoskopii například musí asistent držet tři hodiny kamerku v nezměněné poloze, to je velmi náročné, při použití robota tyto problémy logicky odpadají a zvyšuje se tak kvalita samotné operace,“doplnil Toběrný.

Pořízení robota je velmi nákladné. Nemocnice nebo jednotlivé univerzity musí na jeho nákup investovat z vlastních zdrojů. Existuje však také možnost čerpat finance z evropských fondů. Cena robota je zhruba kolem 45 milionů korun.

Václav Sochor, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme