Vlašim bude mít novou záchrannou stanici pro zvířata

3. květen 2010

Ve Vlašimi pokládají základní kámen k novému areálu záchranné stanice pro živočichy. Bude ji budovat Český svaz ochránců přírody. Pavel Kříž nám řekl o projektu více.

Vlašim zatím nemá žádnou záchranou stanici pro živočichy?
Vlašim má záchrannou stanici už od roku 1994, ale tehdy byla jiná situace, dnes už nám její kapacity přestávají stačit.

Jaká zvířata jsou přijímána do stanice?
Jsou to divoká zvířata, která můžete potkat v naší přírodě - nemáme tu tedy ani psy, ani kočky. Spektrum je široké, za dobu existence jsme přijali více než 200 druhů.

A které zvíře bylo nejvzácnější?
To asi tak nejde vyjádřit, ale měli jsme tu už vydru říční, kterou zrovna v přírodě běžně nepotkáte. Naopak u nás zcela nejběžnějším zvířetem je ježek. Každoročně u nás zimuje kolem stovky ježků. A pak tu máme různé druhy ptáků.

Postavit záchrannou stanici je drahá záležitost, kde jste na projekt získali peníze?
Máte pravdu, není to nejlevnější, je potřeba dodržet přísné veterinární předpisy, ještě se zpřísnily po našem vstupu do Evropské unie. Získali jsme peníze z evropských fondů, z Operačního programu Životní prostředí, ale to úplně nestačilo, protože nám chybělo asi 13% z celkové částky 70 milionů korun. Takže nám více jak 9 miliony přispěl Středočeský kraj a 0,5 milionu nám věnovalo město Vlašim. Také nám velmi výhodně odprodalo pozemek, na jehož místě bude záchranná stanice stát.

Mládě veverky obecné

Kdyby vám posluchači chtěli přispět, asi se bránit nebudete, viďte?
To jistě ne, naopak nám pomáhají sponzoři a občané přispívají na péči o zvířata. Jedna věc je získat peníze a zainvestovat, druhá věc je investici udržet a o zvířata pečovat. To je skoro větší problém, a pokud posluchači chtějí, mohou nám na tuto péči o zvířata přispět.

Starou záchrannou stanici budete udržovat dál, nebo ji zrušíte?
Na místě staré záchranné stanice, která se nachází uprostřed města kousek od vlašimského zámku, vznikne tzv. expoziční část. Budou zde k vidění zraněná, ale už vyléčená zvířata, která ovšem nelze navrátit do přírody, protože mají nějaký handicap a nejsou schopna se o sebe postarat. Kromě toho, že zde lidé spatří zvířata, která běžně nejsou k vidění, seznámí se i s důvody, proč se sem zvířata dostala, čím jim člověk uškodil a co lze udělat příště, aby se chyba neopakovala.

Kdyby měl někdo zájem, můžete mu handicapované zvíře svěřit do péče? Například . kdyby měl zahradu nebo jiné vhodné podmínky?
Je možné svěřit zvíře do takové soukromé péče, ale my si skutečně velmi pečlivě vybíráme, komu zvíře svěříme. O zvíře je potřeba pečovat svědomitě, navíc, není to domácí mazlíček, jedná se o divoké zvíře. Ale jak jsem zmínil, teď jsme třeba rozjeli péči o ježky, každý rok se k nám na zazimování dostává více než 100 ježků, a v takovém případě můžeme ježka poskytnout domů zájemcům, když mu poskytnou vhodné podmínky na zazimování a na jaře ho vypustí do přírody.

Spustit audio