Německo podpoří záchranu Řecka, bojí se o euro

Německo se vzdává námitek proti pomoci zadluženému Řecku. Vyplývá to z vyjádření hlavních německých politiků a finančníků. Kancléřka Angela Merkelová zdůraznila, že Athény potřebují pomoc velmi rychle. Nejistota ohledně Řecka totiž podle ní podkopává finanční trhy i společnou evropskou měnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Foto: The Council of the European Union

Němci přitom původně chtěli Řecku pomoci až poté, co se jeho vláda zaváže k novým úsporným opatřením. Angela Merkelová ale přiznává, že v sázce je budoucnost celé eurozóny. Dluhová nákaza by se totiž mohla přenést na Portugalsko nebo Španělsko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řecku se musí pomoci, myslí si analytik České spořitelny Petr Zahradník

Eurozóna a Mezinárodní měnový fond Řecku původně slíbily 45 miliard eur. Je ale pravděpodobné, že pomoc bude muset být několikanásobně vyšší. Německý parlament by mohl půjčku Řekům mohl schválit v nejbližších dnech. K rychlé akci vyzval i francouzský ministr rozpočtu Francois Baroin.

Nechat Řecko zbankrotovat, jak navrhují někteří ekonomové, by podle analytika České spořitelny Petra Zahradníka bylo nebezpečné. Nikdo totiž neví, co by se v Řecku stalo pak.

„Nadějnější cesta je Řecku nikoli pomoci, ale poskytnout mu za velmi tvrdých podmínek stabilizační prostředky a naučit ho fiskální disciplíně. V horizontu deseti až patnácti let by z tohoto řešení profitovala celá Evropská unie,“ myslí si Zahradník.

Igor Maňour, Tomáš Pavlíček, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme