Řecká krize ovlivňuje i předvolební kampaň v Česku

Všeobecná panika na trzích související s krizí kolem Řecka ovlivňuje i českou předvolební kampaň. Podle ODS problémy v Řecku dokazují, že státní bankrot může být hrozbou i pro Česko. ČSSD tvrdí, že hrozby ODS jsou neoprávněné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas (ODS)

Petr Nečas (ODS) | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

ODS vyzvala své ministry, aby podpořili ministra financí Eduarda Janotu v jeho úsporných krocích. Cílem strany je zabránit tomu, aby se Česko dostalo kvůli levicovým návrhům do situace, v níž se nyní nachází Řecko, řekl volební lídr ODS Petr Nečas:

„Dopady bankrotu či ekonomických problémů se dosud jevily jako vzdálené a abstraktní. Nyní vidíme, že je to reálná ekonomická, politická a sociální hrozba. Může se to stát realitou a bude to mít konkrétní dopady na život konkrétních lidí.“

Podle ekonomického experta ČSSD Jiřího Havla jsou hrozby ODS neoprávněné:

„Stejní lidé, kteří na nás křičeli a hrozili trestním oznámením, když jsme mluvili před dvěma lety o tom, že se musíme vyrovnat s ekonomickou krizí, dnes mluví o státním bankrotu za situace, kdy podle analýzy agentury Bloomberg patříme mezi osm zemí, kde státní bankrot nehrozí.“

'Obstrukce byly správné'

Podle občanských demokratů jdou návrhy levice proti úsporným plánům, což nás může uvrhnout do krize podobné té řecké. ODS se tak bude snažit zabránit sociálním demokratům realizovat jejich program.

„Chceme jednoznačně zdůraznit, že bylo správnou politikou, když jsme udělali vše, včetně obstrukcí, proto, abychom stopli zákony zadlužující tuto zemi. Tato země potřebuje co nejrychleji přijetí finanční ústavy, která legislativně sníží cestu vysoce deficitním rozpočtům a také uvede v život zákon o rozpočtové kázni. Potřebujeme ještě adresnější sociální systém,“ uvedl Petr Nečas.

„ODS má program, který se z hlediska výdajů státního rozpočtu pohybuje ve stovkách miliard. Vůbec nikde nevysvětluje, kde na to vezme. Sociální demokracie představuje program, ve kterém příjmy vždy převyšují případné výdaje dvakrát až třikrát. Bankrot je tedy posledním problémem, který máme,“ reagoval Jiří Havel.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Monika Rybáková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme