Stát by mohl mladým lékařům částečně přispět na vzdělávání

Mladí lékaři by mohli dostat od státu peníze na vzdělávání. Dosud jdou všechny peníze z půlmiliardové roční dotace na specializační vzdělávání nemocnicím, kde se lékaři školí, oni nedostávají nic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékařské vyšetření

Lékařské vyšetření | Foto: Tomáš Adamec

Nově by jim po dva roky na účet mohlo přijít minimálně pět tisíc korun měsíčně. Pokud by se vzdělávali v oboru, kde je lékařů nedostatek, mohli by dostat i víc. Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková se na tom dnes dohodla se zástupci mladých lékařů.

Podle náměstkyně ministryně zdravotnictví Markéty Helerové by se podmínky, za kterých se mladí lékaři vzdělávají, dotací nezměnily.

"Povinností je pouze složit úspěšně atestační zkoušku v určitém časovém období a po skončení atestace, minimálně po dobu pěti let, pracovat na území České republiky. To ale neznamená, že by mu to bránilo účastnit se zahraničních stáží v této době,“ upozornila Helerová.

Lékaři: Dvouletá dotace nestačí

Podle zástupců mladých lékařů dvouletá dotace nestačí. Vadí jim fakt, že další zhruba tři roky vzdělávání platí za povinné stáže ve fakultních nemocnicích tržní ceny. Za den je to tisíc korun. Tyto stáže by měl podle nich hradit stát.

Podle Tomáše Kocourka, který mladé lékaře zastupuje, to navíc není jejich jediná výhrada.

„Druhá věc, která nám vadí, je to, že se to týká pouze těch, kteří jsou do systému zařazeni. Ale uvědomme si, že máme tři promoční ročníky. Ty tento systém ještě nezažili a i kdyby se chtěli do něj zapsat, tak jim to neumožní, protože tolik míst systém nemá. Tito mladí lékaři nedostali od ministerstva vůbec nic, kromě toho, že získali tržní ceny za stáže,“ řekl Kocourek.

Věra Pfeifferová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme