Dinosauři odrůstali dětskému peří

Dospívání bylo pro teropodní dinosaury zřejmě spojené s daleko většími změnami než pro jejich evoluční potomky. Na rozdíl od ptáků se totiž mladí a dospělí dinosauři velmi lišili typem svého opeření.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Similicaudipteryx

Similicaudipteryx | Foto: XING Lida, SONG Qijin

V severovýchodní Číně našli paleontologové dvě nové fosilie opeřeného dinosaura Similicaudipteryx ze skupiny oviraptorů (Oviraptosauria), který žil před 125 miliony let. Jedna z fosilií, které obsahují zbytky pernatého pokryvu těla, patří mláděti velkému asi jako dnešní holub. Druhá je fosilie mladého, ale dospělého jedince, který byl velký jako kachna. Paleontologové tak dostali jedinečnou šanci porovnat opeření mladých a dospělých dinosaurů.

Křídelní i ocasní letky mláděte mají zcela jiný tvar než u dospělého jedince, říkají vědci z Institutu paleontologie obratlovců a paleoantropologie v Pekingu. Mládě také mělo ocasní letky mnohem delší než ty, které lemovaly dlouhý ocas. Na ocase byly letky dlouhé asi 4 cm, zatímco ty křídelní měřily jen 2 cm. U dospělého dinosaura dosahovaly ocasní letky délky 35 cm a křídelní 25 cm.

Pokud jsou závěry týmu čínských paleontologů správné, znamená to, že juvenilní dinosauři měli jiný typ peří než dospělí. V evoluci se ale tento přechod z nějakého důvodu nezachoval – dnešní ptáci sice mají krátce po vylíhnutí prachové peří, ale záhy je vymění za peří, které už odpovídá peří dospělců.

Zdroj: Nature News

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme