Nejsvobodnější média má Skandinávie. Česko drží 24. místo

Nejsvobodnější média jsou ve skandinávských státech. Celkově ve světě sílí cenzura a tlak na nezávislost sdělovacích prostředků. Vyplývá to z letošního žebříčku renomované organizace Freedom House.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novináři sledující přílet papeže

Novináři sledující přílet papeže | Foto: Jana Šustová

Hodnocení situace médií ve 196 státech a územích zveřejnil Freedom House u příležitosti Světového dne svobody tisku, který bude v pondělí.

Prvních pět příček okupují skandinávské země a Island, následují menší evropské státy s dlouhou demokratickou tradicí. Vynikající podmínky pro svobodný tok informací má například i karibská Jamajka.

Ovšem i dělená dvacátá čtvrtá příčka Česka je velmi dobrou zprávou. Sdílíme ji se Spojenými státy a z někdejšího socialistického bloku je před námi jenom Estonsko. Regionem s nejhorší situací zůstává Blízký východ a severní Afrika.

V západní Evropě naproti tomu Freedom House vyhodnotil jedinou Itálii jako stát, kde jsou média svobodná jen částečně. Může za to neúměrný vliv úřadů a politiků na tamní veřejné sdělovací prostředky.

Na samém chvostu zůstává Rusko, kde nezávislá média mají nadále těžký a někdy i nebezpečný život. Úplně poslední v žebříčku Freedom House skončila Severní Korea.

Jan Prokeš, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme