Belgičtí poslanci schválili zákaz úplného zahalování na veřejnosti

Belgie je o krok blíž k zákazu nošení muslimských závojů burka a nikáb na ulici. Poslanci dolní komory federálního parlamentu schválili zákon zakazující používání oděvů zcela zahalující postavu na veřejných místech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daniele už prý v nikábu ani není horko

Daniele už prý v nikábu ani není horko | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Poslanci podle očekávání zákon přijali prakticky jednomyslně. Nikdo nehlasoval proti, jenom dva zákonodárci se zdrželi. Už dříve se na něm strany shodly v klíčovém výboru pro vnitřní věci.

Zákon nezakazuje přímo nošení muslimské burky nebo nikábu, který nechává ženám jenom štěrbinu pro oči, ale všech oděvů znemožňujících identifikaci člověka.

V debatě k zákonu poslanci nicméně přiznávali, že je k nové právní úpravě vedla snaha zakázat právě nošení muslimských závojů, protože vyjadřují nikoliv náboženskou víru, ale podřízenost ženy.

Pokud horní komora belgického parlamentu neoznámí do 15 dnů své námitky, což se příliš nepředpokládá, může zákaz začít platit v červnu.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme