Luisiana vyhlásila výjimečný stav kvůli blížící se ropné skvrně

Situace v mexickém zálivu se dramatizuje. První výběžky ropné skvrny už dosáhly pobřeží amerického státu Louisiana v ústí řeky Mississippi. Postup skvrny, která se utvořila po nedávné explozi těžební plošiny v mexikém zálivu, se zrychluje. Americký stát už požádal o pomoc také federální vládu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ropná skvrna na mořské hladině

ropná skvrna na mořské hladině | Zdroj: ČTK

V ohrožení jsou hnízdiště mořských ptáků, mokřady, farmy ryb, krevet a jiných mořských plodů i mělké pláže. „Budou zasaženy pobřežní ekosystémy. V nejhlavnější oblasti jsou rozsáhlé mokřadní oblasti a pláže. V těchto mělkých vodách se rozmnožuje celá řada živočichů, kteří jsou důležití i ekonomicky," popsal škody Adam Petrůsek z katedry ekologie přírodovědecké fakulty UK.

"Ohrožen bude i místní rybářský průmysl. Dalším problémem jsou mokřadní ptáci a může se stát, že budou zasaženy oblasti, které jsou významné pro člověka z hlediska turistické úrovně,“ dodal Petrůsek.

Podle agentury AP je ohrožena především přírodní rezervace Pass-a-Loutre. Bohužel ani plovoucí zábrany natažené na ochranu zdejších mokřad a písčitých pláží nedokázaly skvrnu zadržet. Vysoké vlny mastnou vodu přes ně přenesly.

Guvernér Louisiany vyhlásil ve státě výjimečný stav a požádal ministerstvo obrany o uvolnění nejméně 6000 příslušníků Národní gardy na pomoc s čištěním pobřeží.

Zdenka Turková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme