Hasiči varují, že i pálení čarodějnic se musí řídit pravidly

S posledním dubnovým dnem přichází tradiční pálení čarodějnic. V noci na prvního května vzplanou ohně a vatry snad v každé obci. Oslavy jsou ale každoročně spojeny i se zvýšenou pohotovostí zdravotníků a hasičů. Ohniště proto musí být na vhodném místě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hranice s čarodějnicí

Hranice s čarodějnicí | Foto: Martin Stratílek


„Místo pro rozdělávání ohně musí být bezpečně izolováno od veškerých hořlavých materiálů. To znamená, že by se nemělo nacházet na suché trávě, případně na poli či strništi. Doporučujeme zhruba 1 metr od hranice ohniště odkopat, aby tam byla jen zemina a nenacházely se tam žádné suché hořlavé látky,“ upozorňuje náměstek ředitele Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje Jan Ryšavý.

Hasič zároveň dodává, že by se ohniště nemělo nacházet v blízkosti bytové výstavby a minimálně 50 metrů od hranice lesa, aby nedošlo k rozšíření požáru.

„Hranice by měla být postavena tak, aby v případě zapálení nedošlo k jejímu zřícení. Z tohoto důvodu je lepší pro jistotu vytyčit okolo hranice bezpečný prostor zhruba v šířce jako je výška hranice. Při zapalování ohně se nesmí používat vysoce hořlavé látky, jako je benzín, líh a podobně, protože může dojít k výbuchu ke zranění osob, které zapálení přihlížejí,“ dodává Ryšavý.

Ladislav Holomčík, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme