Diag Human píše vládě: zastavte Juráskovou

Firma Diag Human oslovila dopisem premiéra Jana Fischera a všechny členy jeho vlády s požadavkem: přijměte usnesení, které zakáže ministryni zdravotnictví Daně Juráskové zasahovat do sporu s Diag Human.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dana Jurásková

Dana Jurásková | Foto: Tomáš Adamec

„Obracím se na vás v zastoupení společnosti Diag Human SE jako na členy vrcholného orgánu výkonné moci s upozorněním, že Ministerstvo zdravotnictví koná za plného vědomí ministryně vlády, paní Dany Juráskové a jejího náměstka, pana Marka Šnajdra, dlouhodobě a soustavně mimo své zákonné kompetence,“ stojí mimo jiné v dopise, jehož kopii má Rádio Česko k dispozici.

„Chceme, aby vláda, která o sporu s Diag Human v minulosti opakovaně jednala, zavázala ministryni a její podřízené k přísnému respektování zákona a nezávislosti soudní moci,“ řekl Rádiu Česko právní zástupce firmy Jan Kalvoda.

Přijetí dopisu potvrdil i ředitel právního odboru ministerstva zdravotnictví David Kotris. „Určitě na to budeme reagovat. Zapojil do toho totiž celou vlády. A my chceme, aby bylo jasně vidět, kdo tady porušuje zákony,“ řekl Kotris Rádiu Česko.

Diag Human podle informací Rádia Česko plánuje, že se v příštích dnech obrátí s údaji o údajném protiprávním jednání představitelů ministerstva zdravotnictví a rozhodce Petra Kužela i na policii.

Spor o 9,5 miliardy

Spor o to, kdo má právo stát zastupovat ve sporu: zda výhradně Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) či ministerstvo zdravotnictví či jím pověřené osoby, je nyní pro vývoj rozhodčího řízení klíčový.

Na konci března totiž Diag Human stáhl své odvolání proti verdiktu rozhodců ze srpna 2008. Ten firmě přiznal odškodnění 8,3 miliardy korun. Proti verdiktu se odvolal i stát. Diag Human ale tvrdí, že odvolání státu je neplatné, protože jej podalo ministerstvo zdravotnictví, a ne ÚZSVM. To ministerstvo zdravotnictví odmítá s tím, že pod odvoláním je i podpis pracovníka ÚZSVM.

Pokud by verzi Diag Human dali stávající rozhodci za pravdu, stát by musel respektovat původní rozhodčí verdikt. Suma navýšená o penále a úroky by podle přibližného odhadu Diagu Human činila zhruba 9,5 miliardy korun.

Může být i soud

Kdyby naopak rozhodci vynesli nový verdikt, je Diag Human připraven obrátit se na soud. Rádiu Česko to potvrdil právní zástupce firmy Jan Kalvoda.

„Po dni, kdy Diag Human vzal zpět svoji přezkumnou žádost, je další přezkumné řízení bezpředmětné. Pokud by státem vybraní rozhodci usnesením přezkumnou žádost státu a přezkumné řízení nezastavili, jakýkoli rozhodčí nález by byl způsobilý ke zrušení soudem,“ říká Kalvoda. To by znamenalo jediné - další prodloužení 15 let trvajícího sporu.

Robert Břešťan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme