Bobulky líčidla mohou pomoct šíření solárních technologií

Klíčem k dalšímu šíření solárních technologií by mohly být malé červenofialové bobulky rostliny líčidla amerického. Pokud se tak stane, budou mít američtí patrioti důvod k radosti, protože líčidlo se proslavilo už v době americké občanské války.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Líčidlo americké (Phytolacca americana)

Líčidlo americké (Phytolacca americana) | Foto: licence Creative Commons Attribution 2.0, Bob Richmond

Bobulky líčidla amerického (Phytolacca americana) známe jako materiál, kterým si americké děti „po indiánsku“ malují tváře a který vojáci v době občanské války používali k výrobě inkoustu. Pomocí něj mohli psát dopisy svým rodinám. Líčidlo má ale mnohem vyšší potenciál – podle vědců z americké Wake Forest University by se mohlo stát základem nového typu fotovoltaických článků a rozšířit využívání solární energie po celém světě. Vytrvalé byliny líčidla rostou i v suchých a neúrodných oblastech, což znamená, že by jej komerčně mohli pěstovat například afričtí zemědělci.

Vědci z Wake Forest University pracují se solárními články, které využívají miniaturní vlákna z plastického materiálu. Na rozdíl od tenkovrstvých fotovoltaických článků má povrch jejich článku trojrozměrnou strukturu, která zachycuje světlo pod jakýmkoli úhlem. To znamená, že solární článek může vyrábět energii od východu slunce až do soumraku. Vědci zjistili, že červené barvivo z bobulek líčidla funguje jako absorbent, který vláknům umožňuje pohltit více slunečního záření. Barvivo jednoduše nasprejovali na plastická vlákna a získali tak článek, který je údajně dvakrát účinnější než současné typy tenkovrstvých solárních článků.

Zdroj: Wake Forest University

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme