Výroba karotenoidů: poprvé v říši zvířat
Na první pohled docela obyčejné mšice jsou prvními známými živočichy, kteří si umějí vyrábět karotenoidové molekuly.
Karoteonoidy jsou barviva, která dodávají pestré barvy ovoci a zelenině a působí jako antioxidanty. Také žlutá barva vaječného žloutku nebo růžové zbarvení masa lososa je dílem těchto molekul. Rostliny a houby si je umí vyrábět samy, zatímco živočichové musí karotenoidy získávat z potravy. Zřejmě však mohou existovat výjimky. První, kterou teď objevili vědci z Arizonské univerzity, jsou mšice kyjatky hrachové (Acyrthosiphon pisum), které mohou mít buď zelenou nebo červenou barvu. Mšice se rozmnožují partenogeneticky a matky předávají typ svého zbarvení dcerám.
Vědci ke svému překvapení zjistili, že mšice mají ve svém genomu gen, který „okopírovaly“ od hub. Výměny kousků genetické informace jsou mezi mikroorganismy běžné, ale toto je první případ, kdy si nějaký živočich „vypůjčil“ funkční gen od hub. Díky němu si mšice mohou vyrábět vlastní karoteonoidy a nemusí spoléhat na rostlinnou šťávu, která je na karotenoidy poměrně chudá. Červené mšice se od zelených liší tím, že mají jednu kopii genu navíc. Vytvářejí proto velké množství karoteonoidů, které se ukládají v jejich tělech a dodávají jim červenou barvu.
Zdroj: University of Arizona