"Potivý test" pro atlety v tréninku

Irští atleti, kteří se připravují na olympijské hry v roce 2012, podstoupili nový typ testování během tréninku. Podle potu vědci mapují stupeň hydratace sportovce a výsledky umožňují optimalizovat trénink.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cílová rovinka na Olympijském stadionu

cílová rovinka na Olympijském stadionu | Foto: Jiří Hošek

Dehydratace je problém, který může ovlivnit jak fyzické, tak mentální schopnosti. Teoreticky se její míra v průběhu tréninku dá zjistit ze složení potu, ale v praxi tento přístup naráží na překážky. Molekuly potu na vzduchu oxidují, takže jejich analýza nepřináší hodnověrné výsledky. Vědci z Dublinské univerzity problém vyřešili tím, že vytvořili dva typy pásků ze savého materiálu, které si atlet umístí na tělo.

Pásky obsahují dva typy senzorů: jeden měří změny pH, zatímco druhý sleduje koncentraci iontů sodíku. Výsledky, které se přenášejí bezdrátově, průběžně vypovídají o složení potu. Trenér tak může sledovat aktuální hydrataci atletova organismu a okamžitě optimalizovat trénink. Sportovní fyziologové test považují za velký posun. Dosud se při sledování ztrát vody museli spoléhat na vážení atletů před a po tréninku. Na optimalizaci tréninku a prevenci dehydratace ale takový postup nestačí.

Zdroj: New Scientist

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme