Zákaz burek v Belgii by mohl platit již od léta

Belgie bude zřejmě první zemí v Evropě, která zakáže používání tradičních muslimských závojů burka nebo nikáb na veřejnosti. Poslanci federálního parlamentu schválili zákon o zákazu nošení oblečení zcela zakrývajícího celou postavu včetně obličeje na veřejnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena v burce na bruselské ulici

Žena v burce na bruselské ulici | Foto: AFP

„Zákon získal mezi belgickými poslanci velkou podporu. Pro hlasovalo 136 poslanců, proti nehlasoval nikdo, jen dva se zdrželi hlasování. Shoda v této věci panuje napříč celým politickým spektrem,“ říká bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

O zákazu nošení burek na veřejnosti mluvil na Rádiu Česko bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák.

„Zákon přesně říká, že se zakazuje nošení oblečení, které znemožňuje identifikaci osoby kvůli zakrytému obličeji. Důležité je, že nebude platit pouze na ulicích, ale na všech veřejně přístupných místech, tedy například i v lobby hotelů. Může se to tak dotknout i manželek obchodníků ze Saudské Arábie a dalších zemí oblasti Perského zálivu, kteří navštěvují Belgii.“

„V zákoně se nemluví přímo o burce nebo o nikábu, v debatě, která schválení zákona předcházela ale poslanci burku několikrát zmínili. Podle nich to není jen náboženský symbol, ale je to spíše znak podřízenosti ženy. Jeden z poslanců dokonce řekl, že to je mobilní vězení.“

V Belgii žije 400 tisíc muslimů. Nevedou se zde ale statistiky o tom, kolik muslimských žen nosí nikáb či burku. Takové statistiky ve Francii říkají, že tam nosí nikáb či burku asi dva tisíce žen. V Belgii půjde pravděpodobně o stovky muslimek.

Na schválení kontroverzního zákona reagovala belgická muslimská komunita. Podle nich se jedná o nebezpečný precedens. Mohl by následovat zákaz muslimských šátků nebo indických turbanů. Podle muslimů se jedná o další stigmatizování muslimské komunity.

Zákon nyní musí projít belgickým senátem. Ten má patnáct dnů na to, aby vznesl proti zákonu případné námitky. Nebudou-li námitky vzneseny, začne zákon platit v červnu nebo v červenci.

Zastánci zákazu nošení burek a nikábů tvrdí, že zákon chrání demokracie, bezpečnost a důstojnost žen. Nevládní organizace zabývající se lidskými právy ale normu kritizují. Poukazují na to, že půlmilionové muslimské populace v Belgii nosí burky a nikáby jen asi 30 žen. Amnesty International zákaz označila za nebezpečný precedens.

Pavel Novák, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme