Šanghaj odstartovala světovou výstavu Expo 2010

V Šanghaji byla slavnostně zahájena světová výstava EXPO. Ceremoniálu se zúčastnil čínský prezident Chu Ťin-tchao a řada světových lídrů. První část velkolepé show se odehrála v koncertním sále, kde se vystřídalo přes dva tisíce účinkujících. Součástí druhé byl obrovský ohňostroj i laserová show. Na výstavě se představuje 189 států a na 50 mezinárodních organizací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

EXPO 2010. Šanghaj. Čína

EXPO 2010. Šanghaj. Čína | Foto: Robert Mikoláš

Od Velké Británie po Severní Koreu - na 189 států představuje na ploše více než pěti kilometrů čtverečních své expozice, které mají za šest měsíců trvání výstavy EXPO přilákat na 70 až 100 milionů návštěvníků. Všechny pak spojují nové technologie šetrné k životnímu prostředí.

Zahajovacího ceremoniálu se zúčastnili nejvyšší představitelé účastnících se zemí, mezi nimi nechybí například prezidenti Ruska a Francie, Dmitrij Medveděv a Nicolas Sarkozy. V Šanghaji jsou ale také například šéf palestinské samosprávy Mahmúd Abbás či dvojka severokorejského režimu Kim Jong-nam.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahájení šanghajského EXPA. Téma pro zahraničněpolitického analytika ČRo Milana Slezáka a východoasijského zpravodaje ČRo Roberta Mikoláše.

Součástí kulturního programu bylo i vystoupení hongkongské hvězdy akčních filmů Jackieho Chana, nechyběl ani italský tenor Andrea Bocceli a nejlepší domácí sopranistka Sung Cu-jing.

Šanghaj kdysi patřila ke světovým a kulturním centrům světa. Podle pozorovatelů se snaží touto formou obnovit svou někdejší slávu.

„Šanghaj kvůli olympiádě v Pekingu žije dlouhou dobu ve stínu čínské metropole a jejich vzájemné soupeření či hašteření připomíná něco podobného, co se dělo mezi Prahou a Brnem. V Číně jde ale i o mocenské postavení. Také proto se Šanghaj snažila, aby se tato mrakodrapová ‘megapole‘ opět dostala do záře reflektorů,“ přiblížil čínský zpravodaj ČRo Robert Mikoláš.

Místní vláda podle něj nešetřila. „Podle neoficiálních údajů se hovoří o tom, že vybudování světového výstaviště stálo 58 miliard dolarů,“ dodal. Organizátoři doufají, že EXPO 2010, které se vůbec poprvé koná v rozvíjející se zemi, překoná všechny dosavadní rekordy včetně návštěvnosti.

Politická setkání

EXPO nejsou pouze výstavy, ale také příležitost ke schůzkám světovým státníků, kterých do Šanghaje přijela zhruba stovka. Platí tam proto velmi přísná bezpečnostní opatření.

„Padesát tisíc policistů má dohlížet na to, aby vše klapalo tak, jak si to představuje čínské vedení. Samozřejmě to znamená nepříjemnosti pro lidi, kteří žijí nedaleko výstaviště,“ přiblížil na Rádiu Česko zahraničněpolitický analytik ČRo Milan Slezák.

V první komentářích v souvislosti s politickým pozadím EXPO se píše o tom, že se s napětím očekává schůzka čínského a jihokorejského prezidenta.

„Nad Jižní Koreou se totiž snáší stín její potopené válečné lodi, která před měsícem skončila na dně ,moře a dodnes se neví proč. Ale spekuluje se o tom, že jedním z důvodů byl útok severokorejského torpéda. Pokud to tak bylo bude Soul postaven před volbu, jak na tuto akci odpovědět,“ uvedl.

Český pavilon

Brány EXPA se otevřou veřejnosti až zítra, ale český pavilon neměl nouzi o návštěvníky ani během zkušebního provozu. Na co láká česká část expozice, vysvětluje ředitel marketingu české účasti na EXPO Jiří František Potužník.

„Expozice jako taková je především kulturním odrazem moderní České republiky. Je velice sebevědomá, plní jisté povinné ohlednutí do minulosti formou exponátů - perly ČR, což je kaleidoskop. Kde je uměleckou formou ztvárněno to, co Češi světu už dali,“ uvedl na Rádiu Česko.

„Ostatních 19 exponátů jsou originály velmi moderní a původní - ať už obsahem nebo formou,“ dodal

Je účast na EXPO pro Česko nezbytná?

Podle některých odborníků není účast České republiky na světové výstavě nezbytná. Upozorňují, že je to plýtvání penězi daňových poplatníků. Patří mezi ně například předseda Strany svobodných občanů Petr Mach.

Přehrát

00:00 / 00:00

Je účast na EXPO pro Česko nezbytná? V Ozvěnách dne odpovídali předseda Strany svobodných občanů Petr Mach a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

„Že je to plýtvání peněz, jsem říkal už před dvěma roky, když Topolánkova vláda ten gigantický, půlmiliardový výdaj schválila. Podle mě Česká republika nemá být podnikatelem. Pokud chce někdo lákat turisty do ČR, tak jsou to cestovní kanceláře či hotely, ale ne daňoví poplatníci,“ řekl v Ozvěnách dne.

„Podle mě je prezentovat se v Šanghaji nesmírně zajímavé pro Českou republiku. Shodou okolností je téma výstavy EXPO životní styl města a vím, že v Šanghaji existuje jakási česká čtvrť, která je velice populární. Jsem přesvědčen, že zmíněná půlmiliarda může být vynikající investicí nejen pro propagaci ČR, ale i pro další rozvoj obchodních vztahů s Čínou,“ uvedl místopředseda ČSSD, stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Martina Mašková, Katarína Brezovská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme