Psychologická válka mezi Spartou a Baníkem nabírá na obrátkách

Z pohledu boje o titul možná klíčové sedmadvacáté kolo Gambrinus ligy v pátek začalo předehrávkou Slovácka s Mladou Boleslaví. Ale skoro veškerou pozornost poutá nedělní přímý souboj o celkové prvenství mezi ostravským Baníkem a pražskou Spartou. A ten už svým způsobem začal dávno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci FC Baník Ostrava

Fanoušci FC Baník Ostrava | Foto: Baník Ostrava

Sotva ve sparťanské a ostravské kabině dozněly vítězné pokřiky po povinných výhrách minulého kola nad dvěma různými Bohemians, objevily se najednou oba kluby na horizontu, ze kterého už dohlédly k vzájemnému přímému souboji o titul. Ani jedna strana nelenila a obě začaly tuhle bitvu okamžitě, když vytáhly na první pohled možná méně důležité, ale v důsledku často rozhodující psychologické zbraně.

„Před sezonou jsme měli plán stabilizovat mužstvo po nepovedeném jaru. Teď si užíváme každý zápas a budeme rádi, když se nám to podaří,“ řekl ředitel ostravského klubu Tomáš Trucha nikoli o titulu, ale o umístění do třetí pozice a postupu do evropských pohárů.

Přehrát

00:00 / 00:00

ORž+Sž Fotbal-psychohrátky Baníku a Sparty.mp3

Cíl psychologického boje je jasný - utvrdit sebe, okolí i soupeře, že právě on je ten, pro kterého je nedělní vítězství a tím i úspěšný krok směrem na titulu nezbytností. Na první pohled má v tomhle ohledu všechna esa v rukou Baník.

„Pro Spartu to bude určitě daleko více psychicky náročný souboj. Všichni je totiž tlačí do titulu. To my můžeme být v klidu, protože po té sezoně, co tady byla loni, se situace úplně obrátila a v této chvíli je super hrát za Baník,“ dodal ostravský útočník Adam Varadi a vychází přitom z faktu, že na Letné by jen těžko vydýchávali třetí rok po sobě bez titulu, což se Spartě stalo naposledy před 27 lety.

Pod tlakem je Baník, říká Řepka

Pokud bychom přenesli do poměrů české ligy slova, která pronesl kouč Interu Milán José Mourinho o svém týmu a Barceloně před odvetou semifinále Ligy mistrů, tak zatímco Baník o titulu sní, Sparta je jím posedlá, což je rozdíl a může to být svazující. Ale exostravský sparťan Tomáš Řepka obrací hrot předzápasových psychohrátek naopak směrem k baníkovským srdcím.

„Baník hraje doma a myslím, že určitě oni musí vyhrát víc něž my. Budou tam mít plný stadion, který tuhle sezonu ještě nikdy neměli, a to je bude svazovat,“ tvrdil Řepka.

Nejvíce šalomounský přístup k psychologické šarvátce však zvolil ostravský kouč Miroslav Koubek: „Je jasné, že tento zápas bude o titul, ale nakonec můžeme klidně skončit až čtvrtí. Ani v tomto případě se svět ale nezboří.“ Ano, to je velmi pravděpodobné. A velmi pravděpodobné je také to, že v neděli vyhraje mužstvo, které si podobnou mantru dokáže lépe vsugerovat.

Jan Kaliba, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme