Vítr a vlny ženou ropu přes bariéry k břehům Lousiany

Ropná skvrna v Mexickém zálivu ohrožuje pobřeží státu Lousiana. Na některých místech už dosáhla k břehům, i když zatím nejsou informace, že by je zamořila. Ropa dál uniká z mořského dna po havárii ropné plošiny vzdálené asi 80 kilometrů. Stav ohrožení kvůli ropné skvrně v Mexickém zálivu už vyhlásil třetí americký stát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

K pobřeží USA míří ropná skvrna. Záchranáři připravují nornou stěnu

K pobřeží USA míří ropná skvrna. Záchranáři připravují nornou stěnu | Zdroj: ČTK

U břehů Lousiany se nyní pokládají desítky kilometrů ponorných stěn, které měly ochránit tamní mokřady a písčité pláže s jejich specifickým biologickým prostředím.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální situaci v Mexickém zálivu sleduje zpravodaj ČRo Vít Pohanka

Jenže unikající ropu žene silný vítr a vysoké vlny, podle některých informací se tak už dostala znečištěná voda přes bariéry v oblasti delty řeky Mississippi.

Panují proto obavy, že by mohla ropná skvrna zasáhnout pobřeží Mexického zálivu nejen v Lousianě, ale také v Mississippi, Alabamě, Texasu a na Floridě.

Guvernér státu Lousiana už vyhlásil stav ohrožení, na odstraňování případných škod povolal také Národní gardu. K Louisianě se už přidala Floridě a Alabama. Prezident Barack Obama poslal do oblasti ministryni pro národní bezpečnost Janet Napolitanovou, která má na starosti i přírodní nebo ekologické katastrofy.

Tragédie pro rybáře a turistický ruch

Z ropného vrtu vyteče přibližně pět tisíc barelů nafty za den a havárie může přerůst v jednu z největších ekologických katastrof v historii.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopadech ropné katastrofy hovořil v Ozvěnách dne Radiožurnálu spolupracovník ČRo Dušan Neumann

Pokud skvrna opravdu ve velkém rozsahu zamoří pobřeží Lousiany, znamenalo by to doslova tragédii pro tamní turistický ruch a rybáře. Podle spolupracovníka Českého rozhlasu z Pensylvánie Dušana Neumanna by mohly o živobytí přijít desetitisíce lidí.

“Oblast je pokryta četnými malými ostrůvky a velikými rozsáhlými močály, kde hnízdí ptáci a kde také jsou velká loviště krevet, které představují značnou část obživy místních rybářů. Pro některou část pobřeží by to znamenalo turistickou katastrofu, zvláště pro pobřeží zálivu na Floridě,“ podotkl Neumann.

Minimálně tři rybáři už podali žalobu na britskou společnost British Petroleum (BP), které měla potopenou plošinu v pronájmu. Žalují také několik dalších firem, jenž se na provozu plošiny podílely.

Havárie vyostřuje debaty o těžbě ropy z moře

Příčiny výbuchu plošiny dosud nejsou přesně známy. Podle publicisty Václava Větvičky, který sleduje situaci přímo ve Spojených státech, se nejčastěji hovoří o selhání bezpečnostního ventilu. Ten patří ke klíčovým částem těchto zařízení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Publicista Václav Větvička hovořilo o situaci na jižním pobřeží USA v pořadu Stalo se dnes Radiožurnálu

„Ventil je úplně u mořského dna a měl by zabránit právě v případě nějaké katastrofy úniku. Teď se spekuluje, že ten selhal první a následně potom vybuchla plošina,“ řekl Větvička ve vysílání Radiožurnálu.

Odpovědnost za funkčnost ventilu nese BP. Společnost bude muset na základě amerického zákona uhradit veškeré náklady na čištění míst zasažených ropou.

Havárie bude mít i důsledky na další těžbu ropy z moře. Vláda prezidenta Obamy už rozhodla, že nepovolí nové ropné vrty u pobřeží Spojených států.

Podle publicisty Větvičky byla debata o tom, jestli těžit v pobřežních vodách Spojených států, jak intenzivně a kde, vždy hodně kontroverzní.

“V otázce nových vrtů je Amerika rozdělená zhruba na dvě poloviny. Jedna polovina má pocit, že dále by se vrtat nemělo, protože je to jednak ekonomicky téměř k ničemu a jednak ekologicky velmi nebezpečné. Druhá naopak říká, že nafta je potřeba a nějaká skvrna je riziko, které se dá zvládnout. Tam se prakticky nic nezměnilo,“ poznamenal Větvička.

Martin Hromádka, Vít Pohanka, Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme