Česko podle USA zlepšilo ochranu duševního vlastnictví

Česká republika už není na seznamu zemí, které nedostatečně chrání duševní vlastnictví a trh před padělky. Spojené státy vyřadily Česko z takzvaného Watch listu, na kterém se ocitlo loni poprvé po osmi letech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pracovníci policie a celní správy při kontrole tržnice

Pracovníci policie a celní správy při kontrole tržnice

Jak řekl Radiožurnálu náměstek ministra průmyslu Martin Tlapa, image republiky se zlepšilo hlavně díky uplatňování nových zákonů. Od letošního roku totiž v Česku začal platit nový trestní zákoník zvyšující postihy za porušování těchto práv a zlepšila se kontrola trhů v pohraničí.

Každopádně je to podle Tlapy po dlouhé době dobrá zpráva o české ekonomice pro zahraniční investory a podnikatele: „Mají o jeden důvod víc, aby přišli do České republiky.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Stalo se dnes byl náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa.

Krok USA je podle něj především ocenění reforem, které souvisely s tím, aby se padělatelství v Česku nerozšiřovalo. „To znamená, že jsme uspěli ve změně legislativy - nového trestního zákoníku, zákona o ochraně spotřebitele a také kontroly na tržnicích se zlepšily. A také více lidí si uvědomuje, že je nebezpečné některé výrobky na tržištích nakupovat,“ uvedl.

Prodej na tržištích

Právě za prodej na tržištích je Česko kritizováno nejvíce. „Jde o ilegální kopie CD přehrávačů a DVD. Velká skupina, která se nejen padělá v ČR, ale je sem i pašována, je oblast textilu a léků. Právě léky mohou mít zdravotní následky, proto je potřeba silná kontrola,“ uvedl ve Stalo se dnes.


Zpráva se zmiňuje také o internetovém pirátství. Podle Tlapy je ale v této oblasti situace v Česku stejná, jako v okolních zemích. „V EU se hledá způsob, jak harmonizovat postup při trestání zločinů na internetu. Není sladěn přístup evropských zemí a nejsou stejné sankce za porušování zákonů související s internetem,“ dodal Tlapa.

Podle Tlapy je pro Českou republiku vyřazení ze seznamu určitým povzbuzením a oceněním toho, že se něco povedlo. „Jak v oblasti legislativy, tak i hlídání těchto věcí. A myslím, že je to dobrý signál, protože Česká republika z toho může profitovat. Také to ukazuje, že má smysl, abychom na této věci intenzivně pracovali i do budoucna,“ uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa.

Katarína Brezovská, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme