Disidenti a aktivisté se k EXPO 2010 v Šanghaji nesmí přiblížit

Světová výstava v Šanghaji začala. Brány expozice se otevřely i pro veřejnost. Čínské úřady ale brání disidentům a aktivistům dostat se do blízkosti areálu EXPO. Čína se chce vyvarovat podobných incidentů, které doprovázely zahájení letních olympijských her v Pekingu před dvěma lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

EXPO 2010. Šanghaj

EXPO 2010. Šanghaj | Foto: Robert Mikoláš

Prominentní šanghajský ochránce lidských práv Feng Čeng-chu byl tento týden dvakrát předvolán kvůli údajnému rušení veřejného pořádku. Feng Čeng-chu musel nedávno nedobrovolně strávit osm měsíců v Japonsku, protože ho čínské úřady odmítaly vpustit zpět do země.

Jeho pobyt na tokijském letišti byl proto srovnáván s filmovým příběhem hrdiny v podání Toma Hankse. Do nemilosti oficiálních míst se Feng Čeng-chu dostal i kvůli snaze vytvořit na internetu takzvané EXPO nespravedlivých soudních případů.

V domácím vězení se nyní nacházejí i lidé, kteří se museli kvůli přípravám na Světovou výstavu vystěhovat. Celkem přišlo o své domy a byty na osmnáct tisíc rodin.

Robert Mikoláš, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme