Louisiana neunikla. Ropa už zasáhla její pobřeží

Ve Spojených státech dál pokračuje boj s ropnou skvrnou velikosti České repupubliky, která už zasáhla některé oblasti pobřeží státu Louisiana. Ponorné stěny, které měly šíření ropy zabránit, byly sice spuštěné do moře po délce desítek kilometrů. Vysoké vlny a silný vítr však znečištěnou mořskou vodu hnaly dál k pobřeží. Americký prezident Barack Obama slíbil pomoc, Louisiana a část Floridy už vyhlásily stav nouze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dobrovolnící čistí ptáky během ekologické katastrofy u Louisiany

Dobrovolnící čistí ptáky během ekologické katastrofy u Louisiany | Zdroj: ČTK

V bezprostředním nebezpečí jsou tak přímořské rezervace státu Louisiana a jestli se počasí a směr větru nezmění, také pobřeží států Alabama a Florida. Američané už použili letadla k rozprášení chemikálií, které mají ropu zlikvidovat. Do akce vyrazili také záchranáři, jenž začali na pobřeží Louisiany čistit první ptáky.

„Urgujeme federální vládu i společnost BP, aby na odstranění ropné skvrny věnovaly všechny dostupné prostředky,“ prohlásil guvernér státu Louisiana Bobby Jindal.

Na jeho slova reagoval americký prezident Barack Obama: „Na místě je 1900 členů týmů rychlé reakce federální vlády. 300 plavidel a letadel se 24 hodin denně snaží pomoct zastavit šíření ropné skvrny.“

Zkáza pro cestovní ruch

Společnost British Petroleum, která havarovanou těžební plošinu provozovala, se snaží únik ropy (zatím marně) zastavit za pomoci ponorek řízených na dálku. Odborníci mluví o možnosti ucpat betonem vrt, kterým ropa uniká. To by ale zřejmě trvalo několik týdnů.

Washington zatím vyslal do Mexického zálivu inspekční týmy, které prověřují bezpečnost na ropných věžích, aby se podobná havárie neopakovala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodajství spolupracovníka Českého rozhlasu v USA Víta Pohanky.mp3

Louisianští rybáři ztrácejí trpělivost. Rybářům se zdá úsilí o zastavení ropy nedostatečné. Podle biologa Václava Větvičky, který situaci sleduje přímo v USA, jsou vyčerpány prakticky všechny možnosti boje proti šířící se olejové skvrně.

„Možností, jak tuto katastrofu zastavit, je poměrně málo. Tou největší nadějí jsou ropné zábrany, které jsou rozmístěny kolem celé skvrny. V plánu je vytvořit další vrstvy těchto zábran, problémem jsou však velké vlny, jež ropu dostávají přes ně,“ popisoval Václav Větvička.

„Výdělek z rybolovu jen pro stát Louisiana je téměř půl miliardy dolarů ročně. Pro stát Florida jsou předpovědi ještě horší, tam by mohla být potenciálně ohrožena až polovina pobřeží. Ohrožen je tak turistický ruch, který do pokladny státu přináší neuvěřitelných 65 miliard ročně,“ dodal Václav Větvička.

Kapustňák v ohrožení

Ropa zasáhne také vzácnou přírodní rezervaci Pass-a-Loutre, což by se dalo přeložit jako Vydří průchod nebo Vydří soutěska. Tam žije velké množství kriticky ohrožených zvířecích druhů.

Přehrát

00:00 / 00:00

ropa.mp3

„Největším problémem zřejmě bude znečistění vody, které zastaví produkci planktonu. A ten je základem života ve všech vodách. Ohroženi jsou zejména vzácní kapustňáci, ale i ostatní živočišné druhy budou mít na mále. Bude zkrátka narušen celý ekosystém v oblasti,“ doplnil Evžen Kůs z pražské zoologické zahrady.

„Nejhorší to bude u dlouhověkých zvířat, naopak docela brzy by se mohla obnovit hejna mořských ptáků. Následky této katastrofy budeme pociťovat ještě desítky let, ropa se sice podaří dostat z hladiny, ale pak klesne ke dnu, kde vydrží velmi dlouho. Takovýmto haváriím lidstvo prostě musí předcházet“ uzavřel Kůs.

Jitka Malá, Vít Pohanka, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme