Baník má po šesti letech opět blízko k titulu

František Komňacký je zatím posledním trenérem, který přivedl Baník k mistrovskému titulu, a i po svém odchodu k tomuto klubu nikdy neztratil sympatie. Ale fotbalistům Ostravy teď v klíčovém duelu se Spartou fandit nebude.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Leverkusen - FC Baník Ostrava

Leverkusen - FC Baník Ostrava | Foto: Baník Ostrava

Přesně po šesti letech hrají fotbalisté Ostravy o ligový titul. 2. května 2004 ho tři kola před koncem soutěže díky hlavičce Bolfa a výhře 1:0 na hřišti olomoucké Sigmy definitivně získali. 2. května roku 2010 se mohou mistrovské koruně, v případě domácího vítězství se Spartou, hodně přiblížit.

A platí to také obráceně. Pokud totiž některý z týmů ve zřejmě klíčovém utkání zvítězí, stačí mu pak k celkovému triumfu vyhrát dva ze tří zbývajících duelů Gambrinus ligy. František Komňacký, který před šesti lety Baník k titulu dovedl, tyto počty velmi dobře zná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trenéři Komňacký a Koubek před utkáním Baníku se Spartou

A nejen proto, že i po svém odchodu z Ostravy neztratil k tamnímu klubu sympatie. Teď ho čísla prozrazující bodový zisk zajímají hlavně z pozice trenéra konkurenčního Jablonce, který může na případné ztrátě vedoucího tandemu vydělat.

,,Nejzajímavější by bylo, kdyby hráli nerozhodně, abychom byli ve hře. Pokud bychom my vyhráli nad Střížkovem, tak by liga byla zajímavá až do konce. Mám trošku blíž k Baníku, ale vzhledem k tomu, že teď kopu za Jablonec, tak by mi nevadilo, kdyby to skončilo 0:0," počítal Komňacký.

Případná remíza dvou aktuálně nejlepších celků tabulky a předpokládaná výhra Jablonce na Strahově nad posledními a k sestupu odsouzenými střížkovskými Bohemians Praha by totiž připravila svěřencům Františka Komňackého mnohem zajímavější početní úlohu s pouhým jednobodovým odstupem za tandemem Sparta - Ostrava, ale co by a kdyby zatím kouč Severočechů odkládá stranou.

Trenér Komňacký - Baník Ostrava | Foto: Baník Ostrava

A naopak se nebrání srovnání někdejšího mistrovského Baníku a toho současného, tím spíš, když mu může dnešní Baník skladbou tak trochu připomínat i jeho Jablonec.

,,Je to díky tomu, že se sešla dobrá parta, kromě Davida Lafaty to nejsou žádné hvězdy."

Radši mladé nebo hvězdy?

Ale jestli je zábavnější, lepší nebo snažší trénovat tým bez velkých hvězd s řadou mladých hráčů než vyladit jedenáctku zkušených fotbalistů si František Komňacký nemyslí.

,,S hráči typu Látala, Bolfa je práce jednodušší, protože je nemusíte učit a motivovat, dokáží na hřišti reagovat na situaci. Tady mě naopak baví, že vidíte, jak se pod vašima rukama hráči formují a zlepšují."

Nadruhou stranu to ale ještě neznamená, že je mladý talentovaný fotbalista odolný tlakům, které souvisí se závěrem ligového ročníku a bojem o titul, takže tady už výhodu František Komňacký vidí.

,,Zkušenost je hodně důležitá, pokud hráč odehrál hodně zápasů v Lize mistrů nebo reprezentaci, tak ho podobná utkání nevyvedou z míry a dokáže se soustředit," tvrdí Komňacký.

Fanoušci FC Baník Ostrava | Foto: Baník Ostrava

Narozdíl od Sparty má teď takových fotbalistů současný kouč Baníku Miroslav Koubek přece jen méně, což je právě zásadní změna ve srovnání s šest let starou mistrovskou sezonou Ostravy, která se tehdy o zkušené opory a v řadě případů navrátilce ze zahraničních klubů opírala.

,,Teď vycházíme z týmové práce a ne takových hvězd, jako byli Heinz, Látal, Slončík, Čížek nebo Matušovič," jmenuje trenér Koubek.

Také připouští, že to může být i jeden z důvodů, proč budou až teď při utkání se Spartou Bazaly vyprodané. Zatímco v roce 2004 bylo v hledišti plno velkou část sezony. Ale hlavní příčina je prý jinde.

,,Vidím pár faktorů, například boom, který byl před šesti lety, teď se hokejisté dostali do finále a to pro ostravského diváka není malá částka, jít na fotbal i na hokej. To je dohromady tisíc korun. Navíc jsou diváci zklamáni z výsledků posledních let," myslí si kouč Miroslav Koubek

Teď dává ostravským fanoškům hodně velký důvod k tomu, aby na loňské zklamání zapomněli. A v případě, že v neděli večer porazí v klíčovém utkání jara Spartu, může být v ochozech vyprodaného stadionu ještě veseleji, byť se může hrát takto prestižní a důležité utkání na Bazalech úplně naposledy.

Jaroslav Plašil, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme