Ministři financí zemí eurozóny rozhodují o pomoci Řecku

V těchto chvílích se v Bruselu rozhoduje o aktivaci programu na pomoc zadluženému Řecku. K mimořádnému jednání se tam sešli ministři financí zemí platících eurem. Evropská komise spolu s Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem dohodly podmínky. Ty musí Atény plnit, aby dostaly pomoc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Emanuel Macoun

Řecký ministr financí Papakonstantinu dnes oznámil plán dalších úsporných opatření. V příštích 3 letech Řecko čekají 30 miliardové škrty v rozpočtu. Pro státní zaměstnance to bude znamenat stagnaci platů a důchodů. Zvýšit se musí také například spotřební daň na tabák a alkohol. Další úsporná opatření byla podmínkou k nastartování mechanismu pomoci, který země euroskupiny už dříve určily.

Má jít o dvoustranné půjčky členských zemí eurozóny doplněné o úvěry Mezinárodního měnového fondu. Podle diplomatických zdrojů má být výše těchto úvěrů 110 miliard eur na příští 3 roky. Předpokládá se, že země eurozóny spuštění programu pomoci schválí.

Eurokomisař pro hospodářské záležitosti Oli Rehn byl před začátkem schůzky ministrů financí euroskupiny optimistický: „Jsem přesvědčený, že členské země eurozóny schválí tento podpůrný program. Navrhuji dnes euroskupině, aby aktivovala už dříve dohodnutý mechanismus pomoci.“

Tvrdý postoj ale vůči Řecku hodlá zaujmout největší přispěvatel do pomocného balíku Německo. O poskytnutí půjček má Bundestag jednat ve středu a Berlín žádá, aby Řecko začalo svůj úsporný plán plnit rychle a obrazně řečeno ‚do poslední čárky‘.

Pavel Novák, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme