Další výbušnina nalezena v Pittsburghu

Americké úřady hlásí další nález výbušniny. Tentokrát v Pittsburghu, kde kvůli tomu odklonily závěrečnou část maratonu, kterého se účastnilo až 5 tisíc lidí. Podle policie bylo výbušné zařízení v mikrovlnné troubě umístěné na chodníku. Přivolaní pyrotechnici zajistili trhavinu pomocí speciálního robota. Během několika hodin jde už o druhý incident.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robot na zneškodňování bomb v Pittsburghu

Robot na zneškodňování bomb v Pittsburghu | Zdroj: ČTK

Newyorští policisté odhalili v noci na dnešek bombu v zaparkovaném automobilu. Ta jen díky šťastné náhodě neexplodovala. K zmařenému útoku se na internetových stránkách přihlásila pákistánská odnož Talibanu. Šlo prý o odvetu za smrt dvou muslimských mučedníků. Přesněji o dva hlavní vůdce irácké Al-Káida, kteří byli zabiti při společné operaci iráckých a amerických sil v dubnu. Bílý dům už ve svém prohlášení uvedl, že v patrnosti beze všechny možné motivace teroristů.

První bombu zneškodnila newyorská policie v nastražené v autě, které neznámý útočník zaparkoval v nejrušnější části města u náměstí Times Square. Pyrotechnici z auta vyndali tři propanbutanové bomby a dva kanystry s benzinem. Okolní ulice úřady kvůli incidentu na zhruba 10 hodin evakuovaly. Ministryně pro vnitřní bezpečnost Janet Napolitanová potvrdila, že se policistům z auta podařilo získat otisky prstů a jiný materiál, který by měl umožnit identifikaci útočníka.

Neúspěšný útok teroristů v New Yorku

Policie má údajně také k dispozici záběry auta z bezpečnostních kamer. Podle dostupných informací ale není údajný pachatel dobře vidět. Policisté v každém případě potvrdili, že ve sportovním autě značky Nissan našli nádrže s propanem, kanystry benzínu, nějaký prášek a dráty s elektrickým zařízením, které měly podle všeho sloužit jako roznětka.

Podle starosty New Yorku Michaela Bloomberga mohl výbuch vyvolat dost velký oheň a mít pořádný dopad. Přesto ale zajištěnou nálož označil za velmi amatérskou. S tím souhlasí i expert na terorismus Marián Brzybohatý z Policejní akademie v Praze:

Evakuované náměstí Times Square - prazdné restaurace | Foto: ČTK/AP

„Z kombinace vyplývá, že se jedná o amatérsky zhotovené výbušné zařízení. Asi se nejedná o zařízení, které připravoval nějaký odborník, takže pokud si dovolím fabulovat, tak bych spíš řekl, že se jedná o čin místního radikála nebo psychopata, který se tímto způsobem pokouší řešit nějaké své problémy nebo upoutat pozornost.“

Několik ulic bylo dokonce i evakuováno

Ráno místního času byl nissan odtažen a od páté hodiny (11. hodina SEČL) byl do normálu navrácen i provoz. V průběhu noci však byla situace značně dramatická. Několik ulic v této oblasti muselo být dokonce evakuováno, uzavřeny také byly některé linky metra.

Podle pyrotechniků se ve sportovním nissanu, jehož poznávací značka se neshodovala s registračním číslem, našly ohořelé dráty a také výbušný systém. FBI poté konstatovala, že se jedná o vážnou hrozbu. V téměř vyprázdněných ulicích se pohybovali ozbrojení policisté, spolu s nimi byli na místě také agenti americké federální policie.

A jak celá situace probíhala? Policie dostala v 18:30 místního času (0:30 SELČ) zprávu o požáru automobilu ve 45. ulici. Z té byli poté vykázáni chodci. Preventivně byl také uzavřen blok mezi Sedmou a Osmou třídou. Policisty upozornil na podezřelý vůz pouliční prodavač triček Wayn Rattigan, který bojoval ve vietnamské válce.

Starosta New Yorku Michael Bloomberg i prezident Obama děkovali v prohlášeních policistům za jejich profesionalitu. Zařízení sice nebouchlo, ale mohlo jít podle nich o velmi nebezpečnou bombu nastraženou v autě.

Martin Drtina, Vít Pohanka, Daniela Pavlíčková, Lenka Rafaelová, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme