Barack Obama řeší v Louisianě následky obřího úniku ropy

Americký prezident Barack Obama přiletěl do Louisiany, aby se osobně přesvědčil o ekologické katastrofě, která se šíří kvůli havárii ropné plošiny v Mexickém zálivu. Tamější obyvatele ujistil, že vláda udělá vše co bude v jejich silách, aby zachránila jejich bohatý ekosystém.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropná skvrna ohrožuje pobřeží Lousiany  

Ropná skvrna ohrožuje pobřeží Lousiany   | Zdroj: ČTK

„V současné chvíli je nasazena nejmodernější technika k utěsnění vytékající ropy v hloubce pěti tisíc stop pod hladinou. Protože je tento únik ropy jedinečný a bezprecedentní, může jeho zastavení trvat ještě mnoho dní," řekl Barack Obama a dodal:

„Nasadili jsme proto všechny možné zdroje, abychom zabránili ropě přiblížit se k pobřeží a snížili tak škody, které by mohla způsobit. Ostatně většina našich rozhovorů tady se soustředí na to jestli, a kdy budeme muset začít se sanací.“

Špatné počasí nicméně úsilí ucpat vrt, kterým ropa do moře v hloubce více jak jednoho kilometru stále uniká, nadále komplikuje.

Společnost British Petroleum, která havarovanou těžební plošinu provozovala, se snaží únik ropy zatím marně zastavit za pomoci ponorek řízených na dálku. Odborníci mluví o možnosti ucpat vrt betonem. To by ale zřejmě trvalo několik týdnů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Vít Pohanka sleduje situace v Mexickém zálivu.

Barack Obama také prohlásil, že za únik ropy je odpovědná právě společnost British Petroleum a bude také muset zaplatit konečný účet. To ale podle něj neznamená, že by americká vláda mohla nečinně přihlížet.

Washington zatím vyslal do Mexického zálivu inspekční týmy, které prověřují bezpečnost na ropných věžích, aby se podobná havárie neopakovala.

Vít Pohanka, Silvie Třeslínová, Alice Kottová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme