Vláda bude hlasovat o dohodě kvůli dálnici D11

Dlouholetý spor o pozemky potřebné pro dostavbu dálnice D11 do Hradce Králové by dnes mohla výrazně posunout vláda. Měla by totiž odsouhlasit předjednané smlouvy mezi státem a farmářkou Ludmilou Havránkovou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dočkáme se R35?

Dočkáme se R35? | Zdroj: ČTK

Obě strany na konečné verzi dohody pracovaly ještě před několika dny. Ludmila Havránková by za své tři hektary na trase dálnice od státu měla dostat jiné tři hektary s finančním dorovnáním. Podle serveru aktuálně.cz se jedná zhruba o 21 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivo Toman, vládní zmocněnec pro dostavbu D11, ve Světě o osmé.

„Ano, mohu potvrdit, že stát paní Havranokové doplatí rozdíl. Podle toho, co jsem četl, by to mělo být něco přes dvacet milionů korun,“ potvrzuje vládní zmocněnec pro dostavbu dálnice D11 Ivo Toman.

Farmářka také státu vrátí 60 hektarů pozemků, které má v pronájmu a místo toho dostane do dlouhodobého pronájmu jiných 130 hektarů.

Ludmila Havránková ale smlouvy podepíše až poté, co je schválí vláda, vysvětluje právní zástupce farmářky Pavel Černohous:

„Už v minulosti došlo k tomu, že byly připraveny smlouvy, které bylo ochotno podepsat i ŘSD s tím, že se čekalo na schválení vlády. Ta je potom projednávala tři čtvrtě roku. To znamená, že paní Havránková nechce podepisovat smlouvu, kterou by byla vázána, a vláda by o tom poté třeba tři čtvrtě roku nejednala.“

Dálnice příští rok

Pokud vláda dnes konečné znění smluv s farmářkou schválí, stavět by se mohlo již letos na podzim a dálnice z Prahy do Hradce Králové by měla být hotová do konce příštího roku. A podle Tomana nebyl stát dohodě za sedmnáct let, co se spor táhne, nikdy tak blízko.

„Všechno se projednávalo tak, aby pokud to bude projednáváno a schváleno, mohl investor 1. října vstoupit na staveniště a do roka a půl můžeme jezdit,“ říká Toman a připomíná, že vláda Jana Fischera usiluje o to, aby byl případ ukončen ještě za jejího působení. „Abychom se potom, až přijde nová vláda, nevraceli zase na začátek,“ podotýká Toman.

Spor o pozemky se táhne přes patnáct let a D11 proto zatím končí přibližně tři kilometry před krajským městem.

Tomáš Pavlíček, Ota Nehasil, Alice Kottová, Jan Piroch, Petr Sehnoutka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme