Německo jedná o pomoci Řecku. Plán zřejmě schválí

Německá vláda údajně s velkou pravděpodobností schválí poskytnutí finanční pomoci Řecku. Na té se dohodl Mezinárodní měnový fond se zeměmi eurozóny. Podle této dohody má Řecko v příštích třech letech dostat celkem sto deset miliard euro.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moderní budova německého parlamentu.

Moderní budova německého parlamentu. | Foto: Jiří Hošek

Teď je ovšem na jednotlivých státech, aby pomoc odsouhlasily. Ve Francii o tom dnes jedná parlament a v Berlíně se na mimořádném jednání sešla spolková vláda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Schvalování pomoci Řecku sleduje zpravodajka Klára Stejskalová.

Postoj Německa je přitom v této věci zcela zásadní. V okamžiku, kdyby se Německo otočilo k pomoci zády, vezme celý záchranný plán za své.

Angela Merkelová se nyní snažit rozložit politickou odpovědnost za řeckou pomoc tím, že chce předložit detaily záchranného scénáře ke schválení poslancům obou parlamentních komor.

Veřejnost je proti půjčce

Německo by mělo jenom v letošním roce uvolnit na pomoc Řecku 8,4 miliard eur, celkově by to mělo být přes dvaadvacet miliard.

Zatím to vypadá, že by se předložený scénář měl na půdě parlamentu schválit. SPD si nicméně nechává otevřená vrátka, socialisté totiž chtějí větší zapojení bankovního sektoru.

Německá veřejnost není pomocí Řecku nadšená. Padesát šest procent populace je přímo proti ní. Převládá dokonce názor, že napumpovat peníze do země jako je Řecko, je podobné, jako je poslat do černé díry.

Kritické hlasy ale zaznívají i z řad odborné veřejnosti. Existuje i skupina ekonomů, která chce německou pomoc Řecku napadnout u ústavního soudu.

Klára Stejskalová, Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme