Radek John žaluje ČSSD, prý na něj 'nepodloženě útočí'

Lídr strany Věci veřejné Radek John podává žalobu na sociální demokracii. U soudu se chce bránit proti údajně lživým informacím, které podle něj šíří představitelé ČSSD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radek John - předseda strany Věci veřejné

Radek John - předseda strany Věci veřejné | Foto: Tomáš Adamec

Ve své prezentaci ČSSD například uvádí, že se "Radek John podílel na tunelování veřejného majetku, ať už ve VZP nebo ve státním podniku Lesy České republiky".

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s předsedou Věcí veřejných Radkem Johnem v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Místopředseda sociálních demokratů Lubomír Zaorálek zase prohlásil, že "...Janouškova společnost vytunelovala pod Johnovým bedlivým dozorem z veřejných prostředků stovky milionů korun".

John kvůli těmto výrokům podal na ČSSD žalobu na ochranu osobnosti, kromě toho se také domáhá po sociální demokracii omluvy a odstranění těchto tvrzení z tiskových zpráv a oficiálních webových stránek.

“Já jsem byl lživě obviněn, že jsem něco vytuneloval, ačkoliv prokazatelně můj příjem za práci byl deset tisíc korun měsíčně. Já jsem nevytuneloval jediný milion, nikdy jsem nepodnikal v žádné firmě pana Janouška a je třeba tu sprostou lež jednou pro vždy zastavit, aby si politici nemysleli, že mohou o každém říkat beztrestně cokoliv,“ uvedl John ve vysílání Radiožurnálu.

Podle šéfa volební kampaně ČSSD Jaroslava Tvrdíka se John žalobou snaží oddálit problém otázek, které mu sociální demokracie klade, až za květnové volby.

„Myslím, že Radek John spoléhá na to, že se soud nestihne do voleb, spoléhá na to, že po volbách bude mít imunitu,spoléhá na to, že české veřejnosti bude moci odpovídat: Já jsem na ně podal žalobu,“ prohlásil dnes Tvrdík.

"Chránit lidi před politickými dinosaury"

Předseda Věcí veřejných tento názor odmítl. “Já opravdu nepotřebuji imunitu, nejsem z ničeho obžalován. Aby se tohle stávalo lidem, kteří pracují, aby ve své sprostotě političtí dinosauři z ČSSD na ně vymýšleli, jací jsou zločinci, před tím je třeba chránit každého občana České republiky. Je mi líto, jestli to soud nestihne, ale rozhodně to dokončíme,“ zdůraznil John.

Sociální demokraté už dříve připomněli některé kauzy v souvislosti s Johnem a jeho někdejším působením v čele společnosti Ora print. Firma spojovaná se jménem kontroverzního pražského podnikatele Romana Janouška v minulosti vydávala časopis Pohoda pro pojištěnce VZP. Kontroloři zjistili, že náklady na tento magazín mohly být poloviční.

Přehrát

00:00 / 00:00

Názor komentátora ČRo Petra Nováčka

Dál zůstává v podezření také údajně netransparentní čtyřmilionová zakázka Lesů České republiky na výrobu zvěřinové kuchařky. John v minulosti všechna obvinění na svou osobu odmítl.

Podle komentátora Českého rozhlasu Petra Nováčka jsou podobné výpady jako v případě ČSSD na adresu Radka Johna často používaným nástrojem předvolební kampaně.

„Jsou to výroky, které se osobně velmi dotýkají konkurentů, a to, pokud jde o sociální demokracii, je Radek John, ale často i politici ODS. V této předvolební reklamě se hauzíruje s údaji, které jsou nedoložitelné a přitom mohou být považovány, kdyby to byla obchodní záležitost, za reklamní trik a údaje matoucí,“ míní Nováček.

„To co teď zkouší pan John, to je uměle to zastavit tím, že vyvolám soudní spor. Může to být jenom taktika, může to být ale účinná záležitost, která jiné politické strany vyzve k následování,“ podotkl komentátor Českého rozhlasu.

Martin Hromádka, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme