Displej jako papír

3. květen 2010

Displeje našich přístrojů se neustále ztenčují, přesto žádný z nich dosud nedosáhl tenkosti a ohebnosti běžného zobrazovacího média, totiž papíru. Tomuto ideálu se ale právě přiblížily prototypy displejů na bázi organických polymerů a materiálu mylar.

Vývojáři společnosti HP zdokonalili a zlevnili proces výroby svých pružných displejů. Místo využití odsekávaných, a proto omezených kusů fólie lze nyní tenké zobrazovací obvody kontinuálně tisknout na dlouhý rolovatelný pás mylaru. Při výrobě je možné podkladový materiál nebo čerstvě potištěný displej rolovat, a to výrobu usnadňuje.

Metoda se jmenuje Self-Aligned Imprint Lithography (SAIL) - na mylarovou fólii se tiskne jemná vrstva organické polovodičové matrice. Ta se skládá z malých polymerních tranzistorů. Celý postup vypadá docela podobně jako rotační tisk běžných novin, pouze místo inkoustu se na podklad nanáší samotný displej.

Výsledný produkt ale bohužel není určen k častému rolování do tubusu. V propagačním videu to sice pracovník laboratoře s novým pružným displejem dělá, ale ve skutečnosti by po několika takových srolováních displej přestal fungovat.

<object width="640" height="385"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/Vp5naHKkWnE&hl=cs_CZ&fs=1&rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/Vp5naHKkWnE&hl=cs_CZ&fs=1&rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>

Podle vědců z výzkumného střediska The Flexible Display Center na Arizonské státní universitě, se kterými společnost HP na tomto úkolu spolupracuje, můžeme sériovou výrobu těchto displejů očekávat asi za dva až tři roky. Pak doufejme nastane revoluce v oblasti čteček elektronických knih, mobilních telefonů a komunikátorů. Důsledkem rozvoje technologie bude zlevnění tenkých displejů. Dokonce můžeme uvažovat i o celých domácích stěnách, které budou pokryté těmito displeji podobně jako tapetami.

<object width="640" height="505"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/LHmqKgIRYo0&hl=cs_CZ&fs=1&rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/LHmqKgIRYo0&hl=cs_CZ&fs=1&rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="505"></embed></object>
autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.