Ekologičtí aktivisté protestovali na střeše vlády kvůli Prunéřovu

Ekologičtí aktivisté z organizace Greenpeace vylezli během zasedání vlády na střechu Strakovy akademie. Protestovali tak proti způsobu, jakým chce se souhlasem úřadů polostátní ČEZ rekonstruovat elektrárnu Prunéřov. K cestě na střechu použili automobil s plošinou a na střeše zůstali asi půl hodiny. Poté policie aktivisty zadržela a předvedla k podání vysvětlení stejně jako řidiče automobilu s plošinou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ekologičtí aktivisté protestují na střeše vlády kvůli Prunéřovu

Ekologičtí aktivisté protestují na střeše vlády kvůli Prunéřovu | Zdroj: ČTK

„Na průhledné střeše tiskového střediska umístili transparent s nápisem vítejte v ČEZké republice. Dnešní akce měla poukázat na to, že Jan Fischer sehrál v celé kauze roli, která přesáhla meze jeho působnosti, kompetencí,“ popsala celou akci Lucie Jakešová z organizace Greenpeace.

Aktivisté také chtěli ze střechy Strakovy akademie sundat vlajku České republiky a nahradit ji firemní vlajkou ČEZu. K tomu už se ale nedostali. Hnutí Greenpeace chtělo touto akcí upozornit na rozhodnutí ministerstva životního prostředí o modernizaci elektrárny Prunéřov z minulého týdne.

Bezpečnostní pravidla ještě zpřísní

Aktivisté Greenpeace se na střechu vlády dostali v poslední době už podruhé, a to navzdory zpřízněným bezpečnostním opatřením v okolí budovy. Vloni v říjnu tak protestovali proti prolomení těžebních limitů. Na střechu se tehdy dostali úplně stejným způsobem.

Podle ministra vnitra Martina Peciny teď dojde k dalšímu zpřísnění bezpečnostních opatření. Kvůli aktivistům se možná příště během zasedání vlády pro dopravu uzavře část nábřeží Edvarda Beneše.

„Je vidět, že jsme podcenili obranu úřadu vlády. Já jsem byl proti tomu, aby se úplně zastavila doprava v ulici sousedící s úřadem vlády, ale pravděpodobně to bude nezbytné. Protože jestli tohle budou různé skupiny vyvádět, tak je to nepřípustná věc a úřad vlády bránit s tím, že dva metry od jeho zdí je veřejná komunikace a jezdí po ní běžně auta, je velmi obtížné,“ řekl Pecina.

Alžběta Rákosová, Zbyněk Zykmund, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme