Historici pracují na elektronické databázi československých legionářů

Víc než třináct let pracují historici na sestavení elektronických databází československých občanů, příslušníků vojenských jednotek v zahraničí. Databáze aktuálně obsahuje přes 83 tisíc záznamů a prochází ještě nezbytným doplněním, opravami a ověřováním některých údajů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

J. Hasinec jako člen Čs. obce legionářské

J. Hasinec jako člen Čs. obce legionářské | Foto: Post Bellum 3

Po shromáždění dat o československých legionářích z období 1. světové války, pracuje od roku 2005 Vojenský ústřední archiv - Vojenský historický archiv Praha s podporou Československé obce legionářské na elektronické databázi všech příslušníků československých vojenských jednotek v zahraničí v letech 1939 až 1945.

Přehrát

00:00 / 00:00

O elektronické databázi československých příslušníků vojenských jednotek v zahraničí mluvil na Rádiu Česko Petr Hofman z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd.

„Kromě základních životopisných údajů jsou v databázi základní údaje o průběhu vojenské služby, případně další doplňující data jako je náboženství, zdravotní stav a národnost. V rubrice poznámka, kterou jsme původně považovali za okrajovou, se nám v řadě případů nakonec tato rubrika rozrostla o určité miniportréty lidí,“ popsal obsah elektronické databáze Petr Hofman z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd.

U některých vojáků jsou částěčně doplněny i poválečné osudy, pokud byly zaznamenány. Kromě příslušníků československých jednotek v zahraničí najdete v databázi i osoby, které prošli vojenskou evidencí, ale v armádě nakonec nesloužili.

„Archivní materiály, které máme k dispozici, poskytují ohromné množství zajímavých údajů, které se obecně týkají zahraničního odboje a exilových aktivit za 2. světové války, takže nám připadalo škoda tyto informace o jednotlivých osobách, které nesloužili, nicméně působili v odboji nebo pracovali ve válečném průmyslu a spojovala je jedna věc, že se do armády přihlásili, ale z různých důvodů v ní nesloužili, vynechat,“ vysvětluje historik.

„Kdybychom tyto kategorie pominuli, tak si myslím, že konečná verze by byla ochuzená,“ dodává nakonec Hofman.

Patricie Polanská, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme