Německá vláda dala zelenou miliardové pomoci Řecku

Německá vláda odsouhlasila pomoc ve výši 22,4 miliardy euro pro Řecko. Německo muselo podle kancléřky Angely Merkelové k tomuto kroku přistoupit, aby nedošlo k narušení stability jednotné evropské měny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Foto: The Council of the European Union

Letos Berlín Řecku poskytne částku 8,4 miliardy eur z fondů německé státní rozvojové banky. Pomoc ale ještě musí odsouhlasit obě komory německého parlamentu. Hlasovat by se mělo v pátek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyhlídky Řecka shrnuje redaktor Radiožurnálu Ondřej Houska

Opoziční SPD zatím neřekla, zda vládu podpoří. Křesťansko-liberální koalice má ale na prosazení zákona dostatečnou většinu. Podle Angely Merkelové je stabilizace eura v zájmu Němců.

„Jak ale vidíme, musí dojít ke zpřísnění regulace finančních trhů a vytvoření evropské nezávislé ratingové agentury,“ řekla německá kancléřka po zasedání vlády.

S finanční podporou Řeků nesouhlasí padesát šest procent německé veřejnosti. Někteří němečtí ekonomové také už oznámili, že případný zákon napadnou u německého ústavního soudu.

Řecké odbory úspory odmítají

Zadlužené Řecko získalo slib mezinárodní pomoci poté, co se zavázalo k tvrdým úsporám. Tamní vláda chce v příštích třech letech ušetřit třicet miliard eur, tedy skoro 800 miliard korun. Řekové se ale proti plánovaným úsporným opatřením bouří.

Zítra začne v zemi dvoudenní generální stávka. Škrty a zvyšování daní nepodporuje pravicová opozice ani řada médií. Snižování výdajů krachujícího státu je přitom klíčovou podmínkou záchranného balíčku pro Řecko.

Podle Ondřeje Housky ze zahraniční redakce Radiožurnálu vůbec není jisté jestli Řecko splní to, k čemu se zavázalo. Stávky v řeckých ulicích jsou prý zatím na tamní poměry docela umírněné.

Bruselský ekonom Daniel Gros si myslí, že i když se vládě podaří úspory prosadit, Řecko rozhodně ještě nebude mít vyhráno.

„Obávám se, že bez skutečného snížení mezd Řecko zůstane nekonkurenceschopné. Ekonomika se nenastartuje a nebude možné zavést všechny plánované škrty. Není to jisté, ale ekonomika může prostě zkolabovat a pak z úsporného plánu samozřejmě nebude nic. Tenhle plán určitě je nadějí, ale jeho úspěch rozhodně není jistý," řekl Gros.

Euro oslabilo

Euro i přes schválení pomoci pro Řecko od Německé vlády oslabilo na 1.32 vůči dolaru. Další vývoj kursu bude podle analytika ČSOB Jana Čermáka záležet na tom, jak se budou vyvíjet rizikové marže u řeckého vládního dluhu a u ostatních rizikových zemích.

„Z USA navíc chodí vynikající makroekonomická čísla, která pomáhají dolaru, takže žádné pozitivní zprávy pro euro,“ řekl Čermák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik ČSOB Jan Čermák v pořadu Stalo se dnes

Igor Maňour, Klára Stejskalová, Ondřej Houska, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme