Miliardová ‚ekozakázka‘ bude pokračovat

Státní superzakázka na odstranění starých ekologických škod za více než sto miliard korun bude pokračovat. Rozhodla o tom vláda Jana Fischera. Podle právních analýz ministerstva financí by zrušení zakázky bylo riskantní. Státu by hrozily žaloby od účastníků tendru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Takto probíhala sanace skládky v Hodoníně na Chrudimsku

Takto probíhala sanace skládky v Hodoníně na Chrudimsku | Foto: www.pardubickykraj.cz

V zakázce jde o jedy a chemikálie na pozemcích starých továren, uranových nebo uhelných dolů nebo třeba v areálech starých vojenských území, zamořených sovětskou armádou v době okupace. Stát už před lety vlastníkům zamořených území přislíbil, že jim odstranění ekologických škod, vzniklých před rokem 1992, zaplatí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ekologické ‚superzakázce‘ mluvili vrchní ředitel ministerstva financí Tomáš Uvíra a Tomáš Kramár z občanského sdružení Oživení

Pozastavení přípravy na zakázku století se loni na podzim pokusili na návrh lidovců prosadit poslanci. Ministerstvo financí si tehdy nechalo vypracovat právní posudky. Loni na jaře se do tendru dostaly tři společnosti Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services. Odvolání dalších třech uchazečů ministerstvo zamítlo.

V říjnu ale antimonopolní úřad vrátil do hry konsorcium PPF. Kvůli tomu se posunula lhůta pro podání nabídek na rok 2010. Datum nebylo stanoveno, nicméně dá se očekávat, že termín uzávěrky se posune až na letošní podzim, tedy na dobu, kdy už s velkou pravděpodobností bude zformována nová vláda po květnových parlamentních volbách.

Uzávěrka výběrového řízení bude podle vrchního ředitele ministerstva financí Tomáše Uvíry přibližně za půl roku. „Pokud vše půjde dobře, tak by to mohlo být někdy na přelomu roku 2010 a 2011,“ řekl Uvíra.

Soutěž je podle něj vypsaná v souladu se zákonem, což potvrdil i Úřad pro ochranu veřejné soutěže.

Podle Tomáše Kramára z občanského sdružení Oživení bude výběr vítěze velmi netransparentní. Chybí znalost přesného rozsahu zátěží, protože v průběhu času dochází k jeho proměnám. Analýzy jsou prý staré, některé i deset let a proto je obtížné přesně vymezit předmět zakázky.

„Navíc všechny velké tendry, které u nás za posledních pár let proběhly, ať už to bylo mýtné nebo armádní zakázky, vzbuzují oprávněné podezření z jejich zmanipulování,“ tvrdí Kramár. Transparentnější by podle něj bylo zadat zakázku postupně, podle lokalit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč myšlenka obřího tendru vznikla připomíná Jitka Hanžlová

Igor Maňour, Jana Zemanová, Jitka Hanžlová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme