Reportéři bez hranic upozorňují na porušování svobody slova v Rusku

Ruský premiér Vladimir Putin a čečenský prezident Ramzan Kadyrov figurují na seznamu čtyřiceti světových lídrů, kteří nejvíce utlačují svobodu slova. Žebříček u příležitosti Světového dne svobody tisku sestavila organizace Reportéři bez hranic. Od počátku letošního roku bylo podle jejích údajů zavražděno ve světě devět novinářů, dalších 300 je ve vězení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladiimír Putin

Vladiimír Putin | Foto: Jiří Hošek

Ruský premiér a prokremelský lídr Čečenska figurují na seznamu po boku íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda či kubánského lídra Raula Castra. Reportéři bez hranic připomínají případy vražd či napadení kriticky píšících novinářů v Rusku.

Organizace také upozorňuje, že v nejbližší době v ruských sdělovacích prostředcích nelze očekávat svobodný přístup ke všem informacím a širokou paletu názorů. Většinu aktiv velkých mediálních společností získala v posledních letech státní firma Gazprom.

V ruských regionech je pak podle autorů zprávy tisk pod plnou kontrolou gubernátorů jmenovaných ruským prezidentem či místních podnikatelů.

Igor Maňour, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme