Právníci nemocnice Na Homolce pracují s rodinou jejího ředitele

Výběrové řízení pro nemocnici Na Homolce za téměř půl miliardy korun organizuje firma napojená na podnikání rodiny ředitele nemocnice. Jde o advokátní kancelář ŠACHTA & PARTNERS. Český rozhlas se pokoušel zjistit, na základě jakého výběrového řízení a za kolik tato kancelář zastupuje nemocnici Na Homolce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice. Ilustrační foto.

Nemocnice. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Advokátní kancelář ŠACHTA & PARTNERS hledá pro nemocnici Na Homolce ve výběrovém řízení firmu, která by dodávala po dobu pěti let nemocnici všechny IT služby. Radiožurnál zjistil, že tato advokátní kancelář má k řediteli nemocnice Vladimíru Dbalému blízko i mimo aktivity zdravotnického zařízení.

Ředitel totiž vlastnil firmu D+D Consult, za kterou dnes jedná jeho otec. Jako vlastníka firmy jsme našli společnost Denton Estates, která sídlí v americkém daňovém ráji ve státě Delaware, kde majitelům zaručují značnou dávku anonymity. Stejná americká firma je podle obchodního rejstříku také vlastníkem společnosti Acol, za kterou jednají advokáti z ŠACHTA & PARTNERS.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pro nemocnici Na Homolce pracuje firma propojená se soukromým podnikáním rodiny ředitele. Podrobnosti v Ranním Radiožurnálu od Petra Sehnoutky.

„Jestliže například existuje jakási garážová firma, která vlastní společnosti, kdy jednou jedná rodina ředitele nemocnice a druhou jedná právní kancelář, která pro nemocnici připravuje výběrové řízení za půl miliardy, tak tady podle našeho názoru je ten střet zájmu naplněn přímo,“ vysvětluje Radim Bureš z Transparency International.

V. Dbalý: Nebudu se k tomu vyjadřovat

Když se Radiožurnál na toto spojení zeptal ředitele nemocnice, ten - stejně jako mluvčí nemocnice - začal schůzku ukončovat. „Dobře já se na to podívám a pokud budete mít nějaké další dotazy k tomu, tak na to odpovím, ale písemně. Já se můžu vyjádřit, ale nemusím se vyjádřit. Já se k tomu vyjadřovat nebudu,“ uvedl.

Na upozornění Radiožurnálu, že by se vyjádřit měl, protože je ředitelem nemocnice, uvedl: „Já v té firmě nejsem zaměstnán, nemám s ní nic společného, opustil jsem ji a nejsem informován o žádných těchto aktivitách.“

Podobně ale nedostal Radiožurnál odpověď ani na otázku, na základě jakého výběrového řízení a za kolik pracuje pro nemocnici advokátní kancelář ŠACHTA & PARTNERS. „Podívejte se, znovu opakuji a už se budeme muset rozejít, obraťte se s těmito dotazy na AK Šachta,“ uvedl ředitel.

Do dnešního dne nemocnice nedokázala odpovědět. Přitom advokát této kanceláře sedí jen několik kroků vedle ředitele. Odpověď jsme hledali i v sídle firmy ŠACHTA & PARTNERS. Bez úspěchu.

Právník David Michal, který je uvedený jako jednající za kancelář v tomto tendru, nereagoval ani na emailové dotazy, ani na konkrétní písemné otázky, které mu Český rozhlas zanechal v sídle firmy.

Právní kancelář pracuje i pro obchodní partnery nemocnice

Jak zjistil Český rozhlas advokátní kancelář ŠACHTA & PARTNERS zastupuje také firmy, které jsou obchodními partnery nemocnice.

Společnost Alseda Medical vlastněná kyperskou firmou provozuje v nemocnici Na Homolce zdravotnické sklady. Od loňského roku si je pronajímá od nemocnice Na Homolce.

Zároveň má tato firma několik smluv s dceřinou společností nemocnice, firmou Holte Medical. Předsedou její dozorčí rady je právník David Michal z advokátní kanceláře ŠACHTA & PARTNERS, který zastupuje i nemocnici.

David Michal také sedí v dozorčí radě dceřiné firmy nemocnice Homolka Premium Care. Podle Radima Bureše z Transparency International jde o střet zájmu:

Přehrát

00:00 / 00:00

Právní kancelář nemocnice Na Homolce pracuje i pro obchodní partnery nemocnice. Petr Sehnoutka zjišťoval podrobnosti pro Dopolední Radiožurnál.

„Rozhodně jde říct, že to prostě není v pořádku eticky. Je prostě otázka, zda takovéhle propojení vede k tomu, že vedení nemocnice na homolce se chová jako řádný hospodář.“

Ředitel nemocnice Vladimír Dbalý ale ani v tomto spojení nic divného nevidí. „Přece nezkoumám, kdo je s kým propojený. Já spolupracuji s nějakou právní kanceláří. Ta pro mě poskytuje velmi dobré a kvalitní služby, já jsem s ní spokojen a nezkoumám personální propojení kohokoli s kýmkoli. To není mým úkolem,“ řekl Radiožurnálu.

Petr Sehnoutka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme