Zatčený Pákistánec se přiznal k bombovému útoku na New York

Pákistánec, kterého zatkla americká policie, se k zosnování neúspěšného bombového atentátu na Times Square v New Yorku přiznal. Uvedl, že pracoval samostatně a odmítl jakékoli napojení na radikální skupiny v rodné zemi. Informovala o tom agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záběr z bezpečnostních kamer ukazuje podezřelého muže poblíž auta s bombou.

Záběr z bezpečnostních kamer ukazuje podezřelého muže poblíž auta s bombou. | Foto: AFP

Americké úřady třicetiletého Faisala Shahzada zatkly na Kennedyho letišti v New Yorku, když se snažil odcestovat do Dubaje. Podle dostupných informací žil ve státě Connecticut. O zatčení informoval americký ministr spravedlnosti Eric Holder.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vyšetřování bombového útoku na New York mluvil v Ozvěnách dne zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Vít Pohanka.

„Faisal Shahzad byl zatčen v souvislosti se sobotním pokusem o pumový útok v New Yorku. Nálož byla uložena v autě. Shahzad, který má americké občanství, byl zatčen na Kennedyho letišti v New Yorku. Chtěl odletět do Dubaje,“ řekl Holder.

Shahzad měl v sobotu večer zaparkovat vůz s náloží na Times Sqare. Ještě dnes by měl stanout před soudem na Manhattanu. Ministr spravedlnosti dále uvedl, že pokud by nálož vybuchla, zabila by mnoho lidí: „Vyšetřování pokračuje. Snažíme se shromažďovat užitečné informace, sledujeme několik stop. Už teď je ale zřejmé, že cílem organizátorů tohoto teroristického útoku bylo zabít Američany.“

Ministr Holder také vyzval Američany k ostražitosti: „Důležité je, aby američtí občané stále dávali pozor. Toho podezřelého auta na Times Square si v sobotu všiml jeden občan a ohlásil to úřadům. Stále platí, že pokud se občan setká s něčím podezřelým, měl by to ohlásit.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Odborník na otázky terorismu a externí spolupracovník Pražského institutu bezpečnostních studií Jan Havránek v Ozvěnách dne.

Eric Holder bez dalších podrobností uvedl, že vyšetřování pokračuje rychlým tempem a shrnul, na co se vyšetřovatelé soustředí: „Zaměříme se nejen na pronásledování podezřelých, ale i na zpravodajské informace o teroristických organizacích v zahraničí.“ Vyšetřovatelé FBI dnes prohledali dům podezřelého v Bridgeportu ve státě Connecticut.

Zatčený muž se nedávno vrátil z Pákistánu

Zadržený muž se údajně nedávno vrátil z Pákistánu, kde žije jeho manželka. Mohl prý pobývat také v Péšaváru, kde mají jedno z výcvikových středisek radikálové z hnutí Taliban. Právě Taliban se nedávno k nezdařeným útokům přihlásil. Američané to ale nepotvrdili.

„Vzhledem k rychlosti policejní akce, bych řekl, že jdou úřady na jistotu. Stopa, která vede do Pákistánu, se pravděpodobně ukáže jako ta správná,“ podotkl odborník na otázky terorismu a externí spolupracovník Pražského institutu bezpečnostních studií Jan Havránek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Práci amerických úřadů zhodnotil na Rádiu Česko Jiří Schneider z Pražského institutu bezpečnostních studií.

Nicméně podle něj není jisté, že by byl přímo napojený na Taliban. Hnutí se mohlo k útoku přihlásil jen kvůli upoutání pozornosti, navíc v Pákistánu operuje více teroristických skupin.

Ani Taliban, ani Al-Káida

„Zřejmě se jednalo o jedince, který se nacházel v zoufalé situaci. Pokud měl kontakty v Pákistánu mohli ho teroristé vytipovat a přesvědčit ho k tomu, aby se uchýlil k teroristickému činu,“ řekl Havránek.

Odhaduje, že za činem nestojí ani Al-Káidá, protože její útoky bývají velmi pečlivě připravené a v řadě případů jsou úspěšné. „Spíše to bude někdo, kdo může být inspirován radikální islamistickou ideologií. Může se přihlásit k odkazu Al-Káidy, ale nebude napojen na centrální buňku,“ domnívá se odborník na terorismus.

Podle neoficiálních informací by měl Fajzal Šahzád stanout před soudem na Manhattanu za vložení bomby do auta. Nejčerstvější zprávy nyní uvádějí, že policie nechala vystoupit z paluby aerolinek Emirates na letu z New Yorku do Dubaje další tři osoby.

Kromě sobotního nezdařeného útoku, kdy newyorská olicie našla v autě zaparkovaném u náměstí Times Square výbušné látky, ohlásily v neděli americké úřady další nález výbušniny, tentokrát v Pittsburghu. Podle policie bylo výbušné zařízení v mikrovlnné troubě umístěné na chodníku.

Vít Pohanka, Helena Berková, Lenka Rafaelová, Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme