Řecko ochromila generální stávka

Řecké úřady, školy nebo nemocnice jsou zavřené. Zemi ochromila další generální stávka. Odbory státních zaměstnanců se bouří proti úsporným opatřením socialistické vlády. Zítra se ke stávce připojí i odboráři ze soukromého sektoru. Komunističtí aktivisté mezitím obsadili centrum řeckých Athén, starověkou Akropoli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstí Syntagma v Aténách

Náměstí Syntagma v Aténách | Foto: europa.eu

Vláda chce v příštích třech letech ušetřit třicet miliard eur, tedy skoro 800 miliard korun. Výměnou za to získala slib pomoci od států platících eurem a Mezinárodního měnového fondu.

Řekové by se tak měli smířit například s dalším snižováním platů nebo se zvýšením daní. Opatření postihnou hlavně státní zaměstnance.

Jeden z protestujících vojáků řekl televizi BBC, že země je skutečně v nouzi. Platit by ale měli ti, kteří si kupují jachty a staví domy a přitom stát okrádají na daních. Před škrty varuje i Vassilis Korkidis, šéf řecké federace malých podnikatelů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik České spořitelny Jan Jedlička ve Světě o jedné.

„Během několik měsíců asi zkrachuje šedesát pět tisíc firem a sto padesát tisíc lidí si bude muset hledat nové místo,“ řekl Korkidis.

Ekonomové ale varují, že pokud se vládě škrty nepodaří prosadit, řecký státní bankrot je nevyhnutelný. Analytik České spořitelny Jan Jedlička ale předpokládá, že řecká vláda, která podporu vyjednala, si bude schopná zajistit i parlamentní většinu.

Řecko je podle něj na palubě Titaniku a potápí se. „Pokud mu nebude pomoc poskytnuta, tak již někdy v polovině května bude splácet staré dluhopisy v objemu osmi miliard euro,“ řekl Jedlička s tím jedinou záchranou pro něj je balíček eurozóny, protože jinde peníze nesežene.

Částka 110 miliard eur by podle něj mělo stačit Řecku na uhašení největších potíží. Čtyřicet miliard potom přidá soukromý sektor, protože uvidí, že se řecká ekonomika začíná vracet na správnou cestu,“ dodal Jedlička.

Igor Maňour, Ondřej Houska, Václav Sochor, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme