Česko jedná s Rakouskem o pohraničních policejních kontrolách

Česká republika bude znovu řešit namátkové policejní kontroly, které provádějí němečtí a rakouští policisté v pohraničí. Řidičům vadí hlavně takzvané závojové kontroly v sousedním Bavorsku, na rakouskou policii ale českému ministerstvu vnitra také přišlo několik stížností. Celkem již ministerstvo vnitra eviduje od začátku roku několik desítek stížností na kontroly německých a rakouských policistů. Nejen o tom má dnes ředitel odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Tomáš Haišman jednat s rakouskými úředníky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Němečtí policisté na dálnici A6

Němečtí policisté na dálnici A6 | Foto: Jiří Hošek

Lidem vadí osobní prohlídka včetně odebírání vzorku moči, kontrola osobních věcí a také arogantní chování policistů a celníků v civilu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jednání s německou i rakouskou stranou o nepřiměřených policejních kontrolách mluvil na Rádiu Česko Tomáš Haišman, ředitel odboru azylové a migrační politiky na ministerstvu vnitra.

Rakousko i Německo znepokojila novela českého zákona, podle kterého není od ledna v Česku držení malého množství drog pro vlastní potřebu trestným činem. Bavorská strana si to údajně vysvětlila tak, že v Česku jsou drogy povoleny.

„V letošním roce evidujeme 35 stížností na německou stranu, dvě stížnosti na rakouskou. Stížnosti na rakouské policisty se prověřují s rakouskými orgány, nemáme tedy ještě k dispozici reakci rakouské strany. Poměr stížností na obě země je poměrně dobře zřetelný, proto jsme také větší důraz kladli na jednání se spolkovým ministerstvem vnitra, které proběhlo minulý týden,“ říká Tomáš Haišman, ředitel odboru azylové a migrační politiky na ministerstvu vnitra a pokračuje:

„Závěry z jednání s německou stranou byly poměrně optimistické. Uznaly některé věci a dohodli jsme se na některých krocích, které by měly vést ke snížení razance provádění kontrol. To znamená onoho chování, které může být považováno za šikanu. Rozsah kontrol je ale věcí každého státu. Důležité je, jakým způsobem policista přistupuje k tomu, koho kontroluje.“

Do Schengenu podobné kontroly nepatří

„Dnešní jednání s rakouskými kolegy je jedno z pravidelných jednání o schengenské spolupráci, do které Rakousko zahrnulo i to pro klaté závojové pátrání. Budeme se tedy bavit o rozsáhlém portfoliu různých policejních a bezpečnostních opatřeních, které mají nahradit hraniční kontroly, které zanikly vstupem do Schengenu v roce 2007,“ uvádí Haišman.

Podle Haišmana závojové pátrání kompenzuje některé vnitřní organizační nedostatky, zejména na německé straně.

„Systém závojového pátrání je německý výmysl a Rakousko ho jen přebíralo. A to v mnohem menší intenzitě. V Rakousku neprobíhají kontroly v civilních autech, v civilním oblečení, v nočních hodinách. Tak jako tak to není věc, která by patřila do 21. století v Schengenském prostoru,“ konstatuje Tomáš Haišman.

Někteří čeští řidiči, kteří zažili kontroly v Německu nebo Rakousku, volají po stejném postupu vůči cizincům v České republice.

„Podle mých informací policie o podobném kroku neuvažuje. Nejsme jako oni. Myslím si, že jednáním lze některé věci napravit, i když v případě bavorské strany to bude poměrně komplikované,“ dodává Haišman.

Alena Adamcová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme