Ahmadínežád v OSN mluvil o jaderných zbraních. Několik delegací opustilo sál

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád vyzval Spojené státy, aby zničily své jaderné zbraně, které mají rozmístěné v řadě zemí po celém světě. Ahmadínežád se tak vyslovil v první den konference OSN o kontrole jaderných zbraní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahmúd Ahmadínežád

Mahmúd Ahmadínežád | Foto: UN Photo, Marco Castro

Íránský politik také připomněl, že Spojené státy už jako jediné v historii nukleární zbraně použily. Poukázal, že čerstvě sepsaná americká doktrína jejich nasazení nevylučuje ani do budoucna.

Americká delegace a zástupci několika dalších západních zemí při Ahmadínežádově řeči odešli ze sálu. Mluvčí Bílého domu projev označil za ‚divoká obvinění‘.

Spojené státy chtějí konferenci zaměřit naopak na Írán a jeho údajnou snahu získat jaderné zbraně. Ahmadínežád prohlásil, že o takovém úsilí nemají Američané ‚jediný hodnověrný důkaz‘.

I generální tajemník OSN Pan Ki-mun ale připomněl, že se zatím nepodařilo vyloučit vojenskou povahu íránského programu.

Západní politici připouštějí, že se na konferenci nepodaří schválit dokument namířený proti Íránu. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová ale řekla, že paralelně se domlouvají sankce proti této zemi.

Břetislav Tureček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme