Indierocková přehlídka: Wolf Parade v klubu Matrix

4. květen 2010

Fanoušci kanadského ramena současného indierockového veletoku mají v neděli 9. května důvod k přiměřené oslavě. V klubu Matrix na pražském Žižkově poprvé v Čechách vystoupí montrealská kapela Wolf Parade. Pokud stále ještě nad návštěvou koncertu váháte, přečtěte si pozvánku kolegy Roberta Candry.

Wolf Eyes, Sea Wolf, We Are Wolves, Wolves In The Throne Room, Wolfmother, Steppenwolf, ostatně i Ulver nebo Los Lobos. To je jen několik z mnoha a mnoha kapel, které si obrazně vetkly vlčí atributy do erbu. Mezi ně patří i montrealský kvartet Wolf Parade. O tom už byste z vysílání Radia Wave i odjinud měli mít dostatek informací. Doplním jen, že jeho hlavními tvůrčími hybateli jsou Spencer Krug, realizující se například i v kapele Sunset Rubdown (ti hráli v Praze skoro přesně před rokem), a Dan Boeckner, polovina dua Handsome Furs, které jsme v Čechách i přilehlých zemích měli šanci vidět už několikráte.

Wolf Parade mají na kontě zatím vlastně pouhá dvě alba u seattleského SubPopu: Apologies to the Queen Mary z roku 2005 a o tři roky mladší At Mount Zoomer. Frekvence společných nahrávek evidentně trochu trpí dalšími úvazky několika členů - konkrétně třeba plodný Spencer Krug si kromě zmíněných Sunset Rubdown příležitostně odskakuje například k projektům Frog Eyes, Fifths of Seven nebo Swan Lake. Přesto Wolf Parade patří spolu s Arcade Fire (kterým v začátcích předskakovali) a Final Fantasy mezi exponované špičky kanadské indie scény. A vytíženost jednotlivých členů Wolf Parade má prý podle Kruga i pozitivní efekty: „Je docela těžký nás dostat všechny najednou do jedný místnosti. Takže když už píšeme písně, opravdu nemáme čas do toho motat svý ega."

02044422.jpeg

Na léto chystají Wolf Parade třetí řadovku se slibným retronázvem Expo 86, který vlastenecky evokuje světovou výstavu proběhnuvší ve Vancouveru. Je velmi pravděpodobné, že na jejich nadcházejícím pražském koncertě se nám dostane ochutnávky i tohoto čerstvého materiálu. Další důvod, proč nechybět na prvním českém vystoupení Wolf Parade - 9. května v klubu Matrix.

autor: Robert Candra
Spustit audio