Sopečný prach znovu komplikuje leteckou dopravu

Islandská sopka Eyjafjallajökull znovu chrlí popel a komplikuje leteckou dopravu. Od sedmi hodin jsou zrušeny všechny lety ze Severního Irska a Irské republiky a nelétá se také na severu Skotska.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výbuch sopky

Výbuch sopky | Foto: University Corporation for Atmospheric Research, Barry Voight, Penn State

Omezení se týká jen letů, které v Irsku přistávají nebo naopak startují. Přelety nad Irskem jsou povoleny, protože stroje zatím mohou bezpečně přeletět nad sopečným mrakem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovnice Českého rozhlasu ve Velké Británii Ivana Kottasová

Podle spolupracovnice Českého rozhlasu ve Velké Británii Ivany Kottasové se omezení dotkne i letů z Prahy. „Zrušen byl odpolední let do Dublinu společnosti Ryanair. Pokud cestující letí do Irska s přestupem, musejí počítat s komplikacemi,“ hlásí Kottasová.

Zákaz ovlivnil i cestovní záměr vůdce britských konzervativců Davida Camerona, který chtěl dnes zahájit volební kampaň v severním Irsku.

Opatření bude trvat nejméně do čtrnácti hodin středoevropského času. Co bude dál ale není jité. Podle některých odborníků by sopka mohla chrlit popel ještě několik dní a mohli bychom se tak vrátit k situaci, která tu byla na konci dubna.

Irské opatření přichází v době, kdy v Bruselu začíná jednání ministrů dopravy sedmadvacítky. Cílem jejich mimořádného zasedání je najít cestu, jak v letecké dopravě dopady činnosti islandského vulkánu zmírnit. Jedním z hlavních návrhů je urychlení vzniku takzvaného jednotného evropského nebe.

Igor Maňour, Milan Kocourek, Ivana Kottasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme