Před deseti lety řádil počítačový virus ‚I love you‘

Je to již deset let, co desítky milionů počítačů na celém světě napadl virus ‚I love you.‘ Šířil se emailem a sám se rozesílal všem, které měli příjemci viru v adresáři. Všechno začalo 4. května na Filipínách, odkud se virus rozšířil do Hong Kongu, pak do Evropy a nakonec zasáhl Spojené státy. Potýkal se s ním i Pentagon, tedy americké ministerstvo obrany, zpravodajská služba CIA, ale třeba britský parlament. Celkové škody, které virus tehdy způsobil, byly vyčísleny na 8,7 miliardy dolarů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Krčmář

Petr Krčmář | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

„Byl to první zástupce toho, čemu my říkáme sociální inženýrství. Pracoval s tím, že v hlavičce mailu a v jeho předmětu byl nápis ‚I love you‘ a jelikož v té době nebyla osvěta tak silná a lidé neměli s podobnými věcmi zkušenosti, říkali si, že je někdo miluje a proto email otevřeli. Tím se virus dostal do jejich počítače,“ vysvětluje Petr Krčmář, šéfredaktor serveru root.cz a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

O počítačovém viru I love you a dnešních hrozbách na internetu mluvil na Rádiu Česko Petr Krčmář, šéfredaktor serveru root.cz.

„Virus využíval chyby v microsoft outlook a skrze něj se rozesílal dál. Kromě toho, že uživatelům zahlcoval poštu, mazal na disku některé soubory a nahrával se tam místo nich.“

„Dnes již je povědomí o tom, že se nemá na všechno bez rozmyšlení klikat a otevírat přílohy mnohem větší. Počítačové programy jsou také mnohem lépe chráněné,“ říká Krčmář.

Tak velké množství počítačů se vedle viru I love you podařilo napadnout pouze červu Conficker. Ten využívá bezpečnostní chyby v programu windows.

„I když je záplata této chyby již více než rok ke stažení, většina lidí ji nainstalovanou nemá. Podle odhadů společnosti Microsoft je totiž v České republice na polovině domácích počítačů a třetině firemních systém windows nainstalován nelegálně. Uživatelé pak mají zakázány automatické aktualizace, které by nelegální program odhalily,“ uvádí Krčmář a dodává:

„Z takto neošetřených počítačů, které se stanou snadnou obětí virů, se pak dál šíří spam, viry či pornografie, o čemž uživatel ani neví.“

Alena Adamcová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme