Kontroloři ČEZ se zřejmě vyhnou soudu, policii to překvapilo

Olomoucké státní zastupitelství zastavilo trestní stíhání lidí z Útvaru netechnických ztrát společnosti ČEZ. Pracovníkům takzvaného komanda hrozila obžaloba kvůli jejich postupům proti údajným černým odběratelům elektřiny. Stíhání dalších kontrolorů žalobci zastavili už před dvěma měsíci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ. Ilustrační foto.

ČEZ. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Rozhodnutí potvrdil Českému rozhlasu Jiří Jančík z Okresního státního zastupitelství v Olomouci. Nechtěl ho ale dále specifikovat, protože s verdiktem se zatím neseznámili všichni účastníci řízení.

“Přípravné řízení ve věci trestné činnosti útisku, pro kterou byli stíháni někteří pracovníci společnosti ČEZ Měření, bylo ukončeno. Bohužel v této fázi nemůžeme potvrdit, jakým způsobem. V současnosti je rozhodnutí rozesíláno dotčeným subjektům a dosud nemáme potvrzeno doručení u všech,“ uvedl Jančík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ kontroverzních kontrolorů společnosti ČEZ sleduje redaktorka Radiožurnálu Květa Moravcová

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, který údajnou trestnou činnost kontrolorů společnosti ČEZ vyšetřoval, informace velmi překvapila. Rozhodně se s ní neztotožňuje, ale nijak blíže ji nekomentuje.

Detektivové tohoto útvaru obvinili předloni 32 zaměstnanců společnosti ČEZ Měření, návrh na obžalobu nakonec podali u 26 lidí.

Olomoucké krajské státní zastupitelství ale stíhání části z nich zastavilo před dvěma měsíci a kauzu postoupilo okresním žalobcům. Ti pak zastavili stíhání zbylých třinácti lidí.

Mluvčí skupiny ČEZ a manažer komunikace pro Střední Čechy Martin Pavlíček Radiožurnálu řekl, že firma se o zastavení stíhání dozvěděla prostřednictvím právních zástupců.

“Dostali jsme informaci o tom, že ve všech skutcích pro absenci jakýchkoliv důkazů nebo náznaků trestného činu není tato věc předána k soudu,“ uvedl Pavlíček.

Jak připomněl, firma sama už vloni své postupy změkčila. „Takže pro nás rozhodnutí není překvapivé, jelikož nám naši právní zástupci i Státní energetická inspekce a Energetický regulační úřad dopředu dávali zapravdu,“ dodal.

Advokát údajných dlužníků podává stížnost

Hromadné trestní oznámení kvůli postupu kontrolorů v minulosti podalo sdružení PPP - právní poradenství a pomoc. Právník Jan Rytíř, který stojí v jeho čele, s rozhodnutím státního zástupce nesouhlasí a už proti němu podal stížnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na rozhodnutí státního zástupce reagovali v Ozvěnách dne Radiožurnálu mluvčí skupiny ČEZ Martin Pavlíček a advokát údajných dlužníků Jan Rytíř

„Toto rozhodnutí mě velice zklamalo, neočekával jsem ho, nicméně s ohledem na stav justice mě ani nepřekvapilo,“ uvedl Rytíř pro Radiožurnál.

Advokát údajných dlužníků je přesvědčen, že důkazy o protiprávním jednání pracovníků ČEZ existují. „Veškeré důkazy jsou součástí spisového materiálu a z mého pohledu jsou tak jasné, jako z pohledu pana mluvčího ČEZ jasné nejsou,“ podotkl Rytíř.

Pracovníci kontroverzního útvaru ČEZ Meření odpojovali údajné neplatiče od elektřiny, vyslýchali je v nočních hodinách ve speciálních místnostech a v neposlední řadě vyhlíželi jako nějaké policejní komando.

Aféra vypukla poté, co se do médií dostalo několik videonahrávek se cvičením kontrolorů, které vypadalo jako protiteroristické cvičení. Na jiné nahrávce byla zase vidět sebevražda muže, který se zastřelil poté, co ho u něj doma kontroloři navštívili.

Pokud se Rytířova stížnost ke krajskému státnímu zastupitelství mine účinkem, žádná jiná možnost, jak dostat pracovníky Útvaru netechnických ztrát společnosti ČEZ v této věci před soud, už nezbývá.

Před soud se tedy zřejmě nepostaví ani bývalý šéf Útvaru netechnických ztrát společnosti ČEZ Karel Vaniš, který chodil do terénu se svou osobní pistolí. Ten podle mluvčího firmy dál pracuje v kanceláři a s dlužníky nepřijde do kontaktu. Jeho další působení v ČEZ chce firma řešit po skončení případu.

Martin Hromádka, Květa Moravcová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme