Fanklub české fotbalové reprezentace znovu ožívá

Přiblížit fotbalové fanoušky českým reprezentantům. Zaručit skalním fandům, že se jich při atraktivních zápasech národního týmu dostane na tribuny co nejvíce. Ale třeba také přitáhnout k fotbalu více žen. Takové jsou cíle fanklubu české fotbalové reprezentace, který se dnes symbolicky probral z agónie. Podepsal totiž novou dohodu o spolupráci s vedením fotbalového svazu a za čestného předsedu si zvolil manažera národního týmu Vladimíra Šmicra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští fanoušci na MS 20

Čeští fanoušci na MS 20 | Foto: Jan Kaliba

„Fankluby jsou všude na světě a mají je všechny reprezentační týmy. Myslím, že je úplně logické, že se fanklub blíže spojuje s ČMFS a vůbec s českým fotbalem,” řekl Vladimír Šmicer na adresu sdružení, které vzniklo v roce 2005 a jeho členská základna se rozrostla až na dvacet tisíc členů.

V roce 2006 podepsal předseda fanklubu Lubomír Mikolajský dohodu se svazovým šéfem Pavlem Mokrým, ale užší spolupráci mezi fanklubem a svazem to stejně nezajistilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fanklub české fotbalové reprezentace znovu ožívá

„Já už se v tom nechci pitvat zpátky. Možná že pan Mokrý měl i trošičku snahu, ale ti ostatní členové asi tomu nebyli úplně nakloněni. My když jsme pracovali, tak jsme dělali akce, které fanouškům pomáhali, dělali jsme informační materiály, na webu jsme informovali. Ale my jsme bohužel velmi omezeni prostředky a možnostmi spolupráce,“ konstatuje Lubomír Mikolajský.

Všechna omezení by se teď měla změnit. Hlavní výhodou členství by měl být přednostní nárok na vstupenky na zápasy fotbalové reprezentace. Nejméně dvacet procent lístků, které na dané utkání bude mít k dispozici česká strana, by se mělo dostat ke členům fanklubu.

Už by se tedy nemělo stávat, že se skalní příznivci, kteří objeli s národním týmem kvalifikační zápasy řekněme na Faerských ostrovech nebo v Moldavsku, následně nedostanou na atraktivní utkání dejme tomu proti Španělsku.

„Já si myslím, že právě to by mělo být a to jsme se vlastně s Ivanem Haškem domluvili. Pevně věřím, že se nám i sportovně bude dařit a že všechny tyto věci dáme nějakým způsobem dohromady,“ doufá Lubomír Mikolajský.

Mimofotbalové akce

Předseda fanklubu také předestřel svou vizi. „My jsme sami chtěli, alespoň pro část fanoušků vytvořit kolem stadionu perfektní program, aby se tam ti fanoušci prostě bavili, byly tam nějaké kapely, bylo tam prostě fajn. Aby prostě nasáli tu správnou atmosféru, abychom je tam už naladili na ten fotbal a ten fotbal by byl vyvrcholením večera.“

Jeho dalšími ambicemi je dostat fanoušky do úzkého kontaktu s hráči nebo vtáhnout do hry více žen. „Chtěli bychom dělat více společenských akcí. Samozřejmě devadesát procent naší činnosti budou akce spojené s tou sportovní částí. Ale chceme udělat i ples české fotbalové reprezentace. Uvažovali jsme udělat třeba módní přehlídku.“

Také Vladimír Šmicer je přesvědčený, že na odstraňování negativních předsudků řady žen k fotbalu se dá pracovat.

„Když vezmu za příklad Slavii, že na Slavii se celkem dařilo v posledních dvou letech přitáhnout diváky i ženy na utkání. A věřím, když se jim tam připraví opravdu důstojné prostředí, tak ženy to prostě baví, když je hezké počasí a vidí tam ty kluky běhat, tak si myslím, že to není nic špatného nebo že je to docela pěkné,“ láká ženy do ochozů Šmicer, teď už i čestný předseda reprezentačního fanklubu.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme