Chov kladrubských koní měl podle odpůrců zůstat státní

Vláda včera rozhodla, že změní kladrubský hřebčín ze státního podniku na příspěvkovou organizaci a získá tak miliony z Evropské unie. Proti tomu se však zvedla vlna nevole. Odpůrci tvrdí, že změna je prvním krokem k prodeji tohoto kulturního dědictví. Pod petici, která žádá, aby všechno zůstalo při starém, se podepsalo přes pět tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kladruby - koně

Kladruby - koně | Foto: Agentura CzechTourism

„Jediným cílem založení příspěvkové organizace a převedení majetku je, že tato právní forma má možnost se přihlásit na dotace z operačního programu,“ mírní obavy odpůrců ministra zemědělství Jakub Šebesta.

Přehrát

00:00 / 00:00

O převodu kladrubského hřebčína na příspěvkovou organizaci mluvili v Ozvěnách dne ministr zemědělství Jakub Šebesta a prezident Asociace svazů chovatelů koní Jaroslav Dražan.

To, že převod je jediná možnost, jak získat evropské dotace připouští i prezident Asociace svazů chovatelů koní Jaroslav Dražan. Podle něj měla ale být na příspěvkovou organizaci převedena jen část majetku hřebčína:

„Příspěvková organizace měla být zřízena účelově pro rekonstrukci a renovaci hřebčína, čili s převodem nemovitostí, které měly být opravovány. Zbývající chov koní měl zůstat státním podnikem. To byla naše vize.“

Lenka Rafaelová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme