Dluhy má víc než polovina českých obcí

Dluhy měst a obcí loni stouply o více než půl procenta na 80 miliard a 600 milionů korun. Zadluženo je 3250 obcí, co je více než polovina z celkového počtu. Vyplývá to z informací ministerstva financí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba kanalizace

Stavba kanalizace | Foto: Lucie Zemanová

Jak ve vysílání Radiožurnálu řekl místopředseda Svazu měst a obcí Jaromír Jech, hlavní příčinou zadluženosti jsou půjčky, které si obce musí brát, aby dostály závazkům vyplývajícím z rozhodnutí státu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s místopředsedou Svazu měst a obcí Jaromírem Jechem ve Stalo se dnes Radiožurnálu

“Příkladem za všechny je budování kanalizací. Česká republika uzavřela dohodu, že do roku 2010 budou mít všechny obce nad 2000 obyvatel hotové čističky. Obce na to peníze neměly, a proto si musí peníze půjčit,“ uvedl Jech.

Půjčky obce využily také na rekonstrukce a výstavbu místních komunikací, na předfinancování investičních projektů spolufinancovaných z fondů Evropské unie a na regeneraci a výstavbu bytového fondu.

Na celkové zadluženosti obcí se podle ministerstva financí podílí téměř 49 procenty Praha, Brno, Ostrava a Plzeň. Současně se ale zadlužení velkých měst snižuje - jejich podíl klesl pod 50 procent poprvé od roku 2000.

Podle Jecha to však neukazuje na to, že by menší obce měly závažnější problémy. “Praha splatila šest miliard svých dluhů v době, kdy se snížily příjmy v důsledku ekonomické krize zhruba o 15 procent. Dluh, který je okolo 80 miliard, je už celou řadu let a obce jenom investují. Nepůjčují si na to, aby měly na výplaty nebo něco podobného,“ podotkl Jech.

V celkovém objemu zadluženosti obcí jsou zahrnuté bankovní úvěry od peněžních ústavů, vydané komunální dluhopisy, přijaté návratné finanční výpomoci a ostatní dluhy včetně půjček ze státního rozpočtu a z rozpočtů státních fondů. Nejvíce přitom stoupl loni obcím objem bankovních úvěrů.

Martin Hromádka, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme