Šíitské strany v Iráku chtějí odstavit od moci vítěze březnových voleb

Dvě velké šíitské koalice se v Iráku dohodly na společné vládnutí. Dva měsíce po parlamentních volbách tak chtějí odstavit od moci jejich vítěze Ijáda Alávího. Ten vyhrál jen s těsným náskokem a jeho prvenství navíc může ohrozit probíhající přepočítávání hlasů. Nově vytvořené koalici v tuto chvíli chybějí jen čtyři hlasy k získání parlamentní většiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

demonstrace muslimů

demonstrace muslimů | Foto: Alexandr Pícha

Spojenectví Právní stát dosavadního premiéra Núrího Málikího skončilo v březnu druhé a šíitská náboženská Irácká národní aliance byla třetí. Teď ale chtějí spojit síly a možná se jim podaří sestavit vládu, o kterou marně usiloval sekulární šíitský politik Aláví.

Vytvoření šíitské koalice ale podle řady komentátorů nemusí přinést kýženou stabilitu. Může totiž nechat mimo hru sunnitskou arabskou menšinu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Irák-šíitská koalice.mp3

Mezinárodní společenství přitom s rostoucím znepokojením sleduje situaci, kdy po volebním patu přišla vlna teroru a hrozba ústavní krize. Američané navíc chtějí v létě stáhnout z Iráku bojové jednotky a nové násilnosti by to mohly zhatit.

Břetislav Tureček, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme