Nemocnice Na Homolce utrácí. Na IT přidala 40 milionů

Státní nemocnice na Homolce plánuje zaplatit za IT služby o 40 milionů korun ročně více než dosud. Peníze hodlá vyplácet firmě, která by pro ni po dobu pěti let zajišťovala všechny služby v tomto oboru. Firmu nemocnice vybírá v tendru, který jde do druhého kola. Z jeho podmínek ale není zřejmé, za co má nemocnice platit více než dnes.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítač. Ilustrační foto.

Počítač. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Nemocnice na Homolce patří ke špičce českých nemocnic. Stejně tak tomu je ve srovnání s jinými nemocnicemi i v oblasti softwaru i hardware. Vedení nemocnice tvrdí, že chce v tomto výběrovém řízení ušetřit. Není ale jasné za co.


Naopak Radiožurnál zjistil, že nemocnice plánuje za IT po dobu pěti let vyplatit o 200 milionů více než platí dosud, tedy celkem téměř půl miliardy korun. Ředitel nemocnice Vladimír Dbalý navýšení vysvětluje tím, že nemocnice bude po vítězi chtít oproti dnešku i další práce navíc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nemocnice na Homolce plánuje zaplatit za IT služby o 40 milionů korun více než dosud. Podrobnosti v Ranním Radiožurnálu v reportáži od Petra Sehnoutky.

„Hledáme profesionálního partnera, který by nám tyto služby zajistil, ať už se jedná o bezpečnost, wifi, infrastrukturu, zadrátování nemocnice, hardwary, softwarový uplift, protože ty softwary jsou poměrně staré, i když ve srovnání s ostatními nemocnicemi jsou docela kvalitní. To všechno by stálo velké peníze a to je věc, která bude přenesena na bedra toho outsourcera,“ řekl ředitel Radiožurnálu.

Problém je ale v tom, že z podmínek výběrového řízení to vůbec není zřejmé. Tento tendr je na služby, tedy na poradenství a správu IT, nikoli však na pořizování hardwaru. O tom v dokumentaci, kterou má Radiožurnál k dispozici, není však ani slovo.

Pochybnosti budí i to, že nemocnice nehledá dodavatele, ale pouze zprostředkovatele služeb. Většina stávajících lékařských počítačových programů je natolik specifických a ojedinělých, že jejich výrobci je zřejmě budou pro nemocnici dodávat i nadále. Nová firma tak bude jen zprostředkovatelem mezi nimi a nemocnicí.

TI: Tendry nevedou k úspoře financí

Takovéto tendry ale kritizuje Transparency International. Především proto, že většinou nevedou k úspoře peněz. „Tady se prostě objevuje v poslední době fenomén, ať už jsou to kompletátoři nebo jiné zprostředkovatelské firmy, které zastřešují několik dodavatelů, čímž samozřejmě přidávají další provize,“ vysvětlil Radim Bureš z Transparency International.

„Takže výsledkem pro veřejnou instituci jsou vyšší náklady, aniž by bylo zcela zřejmé, co to pro tu veřejnou instituci může přinést,“ dodal.

Podobným způsobem už dříve nemocnice svěřila všechny ekonomické a účetní záležitosti soukromé společnosti. V tomto případě šlo o outsourcing celého ekonomického vedení státní nemocnice.

V tomto tendru za 160 milionů korun na čtyři roky vyhrála firma bývalé zaměstnankyně nemocnice Emilie Bialešové.

Katarína Brezovská, Petr Sehnoutka, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme