Ekologická katastrofa v Mexickém zálivu ovlivní těžbu ropy v USA

Přes všechny snahy těžařské společnosti BP dál uniká ropa z poškozeného vrtu v Mexickém zálivu. Únik ropy a následná ekologická katastrofa, která hrozí pobřeží Spojených států, by mohl do budoucna ovlivnit ceny energií. Zvyšování nákladů by se nemuselo týkat jen cen ropy, ale také ceny zemního plynu, která jsou na cenách ropy nepřímo závislá. Když totiž těžaři budou muset uhradit všechny škody, zvýší se náklady na pojištění těžební činnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ropná skvrna na mořské hladině

ropná skvrna na mořské hladině | Zdroj: ČTK

„Bude záležet na tom, kolik to celé bude stát, ale určitě tady bude tlak ze strany pojišťovny na větší zajišťování podobných rizik. To se v konečném důsledku promítne do vyšších nákladů potřebných na produkci ropy a může to způsobit, že ropa půjde nahoru,“ myslí si předseda představenstva společnosti Slovenský plynárenský průmysl v České republice Dušan Randuška.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vlivu ekologické katastrofy v Mexickém zálivu na ceny ropy mluvil na Rádiu Česko Jiří Gavor, energetický expert konzultační firmy ENA.

„Cena ropy v posledních dnech opravdu výrazně stoupla. Blíží se již k hranici 90 dolarů za barel. Havárie v Mexickém zálivu k tomu částečně přispěla, protože trhy negativně reagují na zprávy tohoto typu. Růst cen ropy a ropných produktů pak s časovým zpožděním zvedá i ceny plynu v dlouhodobých kontraktech. Celkově bych ale význam této havárie na ceny ropy nepřeceňoval,“ říká Jiří Gavor, energetický expert konzultační firmy ENA.

„Mnohem závažnější důsledky to bude mít na budoucí těžbu v Mexickém zálivu. Nedovedu si představit, že by se v nejbližší době udělily licence na geologický průzkum nebo těžbu. Postihne to i další oblasti. Těžaři v pobřežních vodách Spojených států budou pod silným tlakem,“ dodává Gavor.

Na americkou politickou scénu má katastrofa opravdu dalekosáhlý vliv. Kalifornský guvernér Arnold Schwarzeneger se při pohledu na ropnou skvrnu rozhodl, že podobné riziko nebudou obyvatelé Kalifornie podstupovat a rozhodl, že Kalifornie nabude nadále u svého pobřeží podporovat další vrty.

Ropná skvrna se zmenšila

V Mexickém zálivu byly včera po zlepšení počasí obnoveny práce na odstraňování ropné skvrny, která uniká z poškozeného vrtu a ohrožuje pobřeží Spojených států. Rozsah skvrny se podle satelitních snímků zmenšil, nyní zabírá zhruba 5200 kilometrů čtverečních, podle odhadů ale jen díky tomu, že se část ropy dostala pod hladinu.

Ropa dál uniká, a společnost BP připravuje další plán, jak ji zachytit. Už dříve společnost uvedla, že uhradí veškeré náklady související s likvidací katastrofy.

Zásoby ropy v Mexickém zálivu jsou srovnatelné s množstvím ropy v Severním moři. Zatímco naleziště v Severním moři mají své nejlepší časy za sebou, Mexický záliv na intenzivnější těžbu teprve čeká.

Patricie Polanská, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme