Matky si nejlépe žijí v Norsku, nejhůř v Afghánistánu

Nejlépe si matky žijí v Norsku, Austrálii, na Islandu, ve Švédsku a Dánsku. Vyplývá to ze zprávy nazvané Stav matek světa 2010, kterou zveřejnila nevládní organizace Save the Children. Zpráva hodnotí podmínky života matek ve 160 zemích světa. Nejhůře dopadly matky v Afghánistánu. Češky jsou na 23. místě, Slovenky na 31.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Matka s dítětem (ilustr. foto)

Matka s dítětem (ilustr. foto) | Foto: Corbis

Organizace Save the Children hodnotila mimo jiné podmínky příchodu dětí na svět. Mezi kritérii, která použila k sestavení žebříčku, bylo bezpečí u porodu, přítomnost kvalifikovaného personálu nebo riziko úmrtí rodičky nebo dítěte a podobně.

„Kritérii byla celá řada a nejsou specifická jen pro skandinávské země. Nicméně v celkovém souhrnu sever dopadá už tradičně velmi dobře,“ uvedl ve Světě o desáté spolupracovník Rádia Česko Tomáš Sniegoň.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podmínky rodičů malých dětí ve Švédsku přiblížil na Rádiu Česko skandinávský spolupracovník Tomáš Sniegoň.

Co se týče podmínek, které mají děti a matky po porodu, ve Skandinávii je podle něj specifické to, že otec má deset dní po porodu automaticky volno na to být s rodinou.

„Je také zcela normální, když otcové zůstávají na rodičovské dovolené, i když to není ve stejném rozsahu jako matky. Většinou začíná dovolenou matka, nicméně když je dítě větší, péči přebírá otec,“ dodal Sniegoň.

Například ve Švédsku má celková rodičovská dovolená délku 480 pracovních dnů. „A je jen na rodině, jak si je rozdělí. Některé matky si tyto dny dokonce vybírají už před porodem. Celkově si ale těch 480 dnů lze vybrat až do chvíle, kdy dítě dovrší 12 let života. Do této doby mají matky také automaticky nárok na zkrácený pracovní úvazek,“ přiblížil.

Mateřské školky ve Švédsku

Mateřské školky je podle Sniegoně ve Skandinávii dostatek a jsou pro děti od jednoho roku. „A velmi dobrá je podle něj komunální, sociální síť. Takže věci, jako například babycitting, který je běžný v anglosaských zemích, ty tady nejsou běžné ani populární,“ dodal.

Školky jsou jak podle něj privátní, tak komunální a navíc existují takzvané denní matky. „Jde o komunálně placené ženy, které se starají o malou skupinku dětí v rámci své domácnosti. Denní matky se tady spíš využívají pro děti, které vyžadují zvláštní péči,“ dodal Sniegoň na Rádiu Česko.

Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme